Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aνακάμπτουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας - Στο 60% το μερίδιο των ΑΠΕ

Aνακάμπτουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας - Στο 60% το μερίδιο των ΑΠΕ

 Άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου έφερε η κρίση στη Μ. Ανατολή

 

Σημαντική άνοδος καταγράφεται στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία σήμερα φτάνει στα 98,5 ευρώ/MWh, συνεχίζοντας το …ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 15 Απριλίου έως και την Κυριακή (21 Απριλίου) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς διαμορφώθηκε στα 65.63 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων εβδομάδων. Μάλιστα, η μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας εμφανίζεται αυξημένη κατά 33,26% γεγονός που προμηνύει άνοδο στις τιμές των τιμολογίων του Μαΐου.


Η μεγαλύτερη μέση τιμή ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη (18 Απριλίου) φτάνοντας τα 78,34 ευρώ ανά MWh, με τη μέγιστη και την ελάχιστη που καταγράφηκαν να προσδιορίζονται στα 131,50 ευρώ ανά MWh και στα 0,03 ευρώ ανά MWh αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο 15-21 Απριλίου, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κυμάνθηκαν από 4,9 ευρώ ανά MWh έως 95,1 ευρώ ανά MWh, ενώ χθες η διακύμανση των τιμών ηλεκτρισμού ήταν μεταξύ των 1,9 ευρώ / MWh και 111 ευρώ / MWh.

Πως κινήθηκε η παραγωγή

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ένταση στη Μέση Ανατολή έφερε αύξηση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οδήγησε και τις τιμές ηλεκτρισμού σε υψηλότερα επίπεδα. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 857 GWh παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.020 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (163 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 74 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 60%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 520 GWh, μειωμένη κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 34 GWh (-2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Όσο για τις μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 314 GWh καλύπτοντας το 36% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 1 GWh είχε μηδαμινή συνεισφορά στο εβδομαδιαίο μίγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.

Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 126,152 MWh την περασμένη Τρίτη (16/4), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή (21/4) στις 113,763 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 856,768 MWh, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (856,629 MWh). Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5.100 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη 3.805 ΜW και 6.404 MW αντίστοιχα.

Κυριαρχία των ΑΠΕ

Επιπλέον, το εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας στις 5-21 Απριλίου διαμορφώθηκε κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (60%), φυσικό αέριο (36%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (4%), με μηδενική συνεισφορά λιγνίτη και καθαρών εισαγωγών. Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στο μερίδιο του φυσικού αερίου (ήταν στο 27%), καταγράφηκε πτώση στο μερίδιο των ΑΠΕ (ήταν στο 69%), ενώ υπήρξε πάλι μηδενική συνεισφορά λιγνίτη και καθαρών εισαγωγών. Ειδικότερα, το σύστημα της Ελλάδας είχε εξαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 55,793 ΜWh.

Όσο για σήμερα σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το 50,61% προέρχεται από φυσικό αέριο, με τις ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά να φτάνουν μόλις το 35,18%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης