Τα πτωτικά ποσοστά λήψης ηλιακής ενέργειας και οι στόχοι της ΕΕ για την καθαρή ενέργεια
Η ενέργεια που παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες είναι η φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές περιοχές τείνει να μειώνει την τιμή της χονδρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής ηλιακής παραγωγής, διαβρώνοντας τα περιθώρια για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Γνωστό και ως φαινόμενο κανιβαλισμού, είναι ιδιαίτερα έντονο στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, το οποίο δίνει προτεραιότητα στις προμήθειες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και όπου οι πολιτικοί έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Οι διαταραχές των τιμών λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν κερδίσει ευρεία προσοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δημιουργίας της λεγόμενης «Καμπύλης της πάπιας» στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, όπου τεράστιοι όγκοι ηλιακής παραγωγής κατά τη διάρκεια της ημέρας κατακλύζουν την αγορά ενώ η ζήτηση είναι χαμηλή.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πλεονάζον φορτίο ισχύος, οι τιμές της ενέργειας τείνουν να πέφτουν με τρόπο παρόμοιο με το σχήμα της κοιλιάς μιας πάπιας, πριν αυξηθούν ξανά αργότερα καθώς η ηλιακή παραγωγή μειώνεται.
Οι ολοκληρωμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης πρέπει να προετοιμαστούν για παρόμοιες περιόδους διαταραχής των τιμών, μετά τις ραγδαίες επεκτάσεις της ηλιακής δυναμικότητας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Αυτές οι διαταραχές έχουν τη δυνατότητα να υπονομεύσουν προσωρινά την οικονομία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις πηγές και, ως εκ τούτου, μπορεί να αποτρέψουν τις επενδύσεις σε περαιτέρω περιφερειακή ικανότητα παραγωγής σε μια κρίσιμη στιγμή.
Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υποστηρίζουν μια ταχεία μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχή σταθερότητα του ενεργειακού τομέα, οι κρίσεις δυνητικά ζημιογόνων τιμών ενέργειας λόγω της πλεονάζουσας ηλιακής παραγωγής μπορεί να είναι ανησυχητικές.
Ωστόσο, οι αρχές μπορούν να θυμηθούν το γεγονός ότι οι καταναλωτές ενέργειας βλέπουν ήδη τα οφέλη της μεγαλύτερης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη μορφή χαμηλότερων τιμών.
Και μακροπρόθεσμα, οι καταναλωτές θα προστατεύονται καλύτερα από μελλοντικούς κλυδωνισμούς στις τιμές των καυσίμων, μόλις ολοκληρωθεί η οικοδόμηση της εγχώριας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι καταναλωτές ενέργειας και οι παραγωγοί ενέργειας πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω διακυμάνσεις στο κόστος ενέργειας, καθώς το μείγμα παραγωγής στην Ευρώπη συνεχίζει να εξελίσσεται από κυρίως ορυκτά καύσιμα σε καθαρά καύσιμα.
Fast Track
Μετά την Ασία, η Ευρώπη ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά νέας ηλιακής ισχύος την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας 172 γιγαβάτ (GW) χωρητικότητας μεταξύ 2012 και 2022, σύμφωνα με την ενεργειακή ομάδα σκέψης Ember.
Αυτό συγκρίνεται με σχεδόν 600 GW προσθήκες δυναμικότητας σε όλη την Ασία και περίπου 110 GW αύξησης ισχύος στη Βόρεια Αμερική την ίδια περίοδο.
Τα δεδομένα χωρητικότητας για το 2023 δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά αναλυτές και σύμβουλοι της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα έχει σημειώσει νέο ρεκόρ εγκατάστασης και πάλι το 2023 .
Αυτός ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης επέτρεψε στην ηλιακή ενέργεια να κερδίσει ένα αυξανόμενο μερίδιο του συνολικού μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, το οποίο διπλασιάστηκε από περίπου 5% το καλοκαίρι του 2019 σε λίγο λιγότερο από 11% το περασμένο καλοκαίρι και το υψηλότερο από όλες τις περιοχές.
Αντίθετα, το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασία ξεπέρασε το 7% το περασμένο καλοκαίρι, ενώ στη Βόρεια Αμερική κορυφώθηκε περίπου στο 6,37%, δείχνουν τα στοιχεία της Ember.
Αντίκτυπος στις τιμές
Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας ταχείας αύξησης στην ηλιακή παραγωγή έχει ήδη στρεβλώσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης και είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να κερδίζουν συρρικνωμένα έσοδα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Καθώς η πρόσθετη ηλιακή χωρητικότητα έχει συνδεθεί στο δίκτυο σε αρκετές χώρες, οι περιφερειακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανταποκρίθηκαν με τάση γενικά χαμηλότερη, ειδικά κατά τις περιόδους υψηλής ηλιακής παραγωγής.
Τα μοντέλα πρόβλεψης τιμών έπρεπε επίσης να ενημερωθούν για να ληφθεί υπόψη το αυξανόμενο μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στα συστήματα παραγωγής, με τις λεγόμενες τιμές δέσμευσης και τα ποσοστά δέσμευσης να χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του αντίκτυπου του κανιβαλισμού από ανανεώσιμες πηγές.
Η τιμή δέσμευσης είναι μια σταθμισμένη μέση τιμή κατά την οποία το περιουσιακό στοιχείο παραγωγής ηλεκτρισμού παράγει ενέργεια και εκφράζεται σε σχέση με τη συμβατική τιμή βασικού φορτίου που καταβάλλεται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.
Το ποσοστό δέσμευσης είναι ένα μέτρο της τιμής δέσμευσης διαιρούμενο με την τιμή αγοράς που είναι διαθέσιμη για την παραγόμενη ισχύ, εκφρασμένη ως ποσοστό.
Στην περίπτωση μιας μονάδας φυσικού αερίου που παράγει ενέργεια μόνο σε περιόδους αιχμής ζήτησης, ο τυπικός ρυθμός δέσμευσης μπορεί να είναι 100%, καθώς η μονάδα μπορεί να αποστείλει μέγιστους όγκους για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ζήτησης σε τιμές αιχμής και στη συνέχεια να μειώσει ή να σταματήσει την παραγωγή όταν η ζήτηση και πτώση των τιμών.
Για περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το ποσοστό δέσμευσης είναι συνήθως μικρότερο από 100% και μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο για ηλιακούς πόρους που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν λάμπει ο ήλιος και συχνά φθάνουν στο μέγιστο της απόδοσης ακριβώς όταν η ζήτηση και οι τιμές μπορεί να είναι σχεδόν στο χαμηλότερο κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας.
Γερμανία και Ισπανία
Τα μοντέλα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ισπανία δείχνουν ξεκάθαρα τον αντίκτυπο της μείωσης των τιμών και των τιμών δέσμευσης λόγω της επέκτασης της ηλιακής παραγωγής.
Λόγω εν μέρει της ραγδαίας αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τα ηλιακά πάρκα, η τιμή χονδρικής της ενέργειας από ηλιακά στοιχεία στη Γερμανία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα μοντέλα τιμολόγησης που συνέταξε η LSEG.
Με τη σειρά τους, οι χαμηλότερες τιμές που βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια έσυραν τη συνολική γερμανική τιμή χονδρικής χαμηλότερα.
Το ποσοστό δέσμευσης για τα γερμανικά ηλιακά στοιχεία έχουν επίσης μειωθεί αυτόν τον μήνα, βυθίζοντας έως και το 50% των συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου, δείχνουν τα στοιχεία της LSEG.
Το ποσοστό σύλληψης είναι ακόμη χαμηλότερο στην Ισπανία, όπου η άφθονη ηλιοφάνεια έχει ως αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση της ηλιακής παραγωγής που μπορεί συχνά να υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες ζήτησης του συστήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα ποσοστά ηλιακής δέσμευσης της Ισπανίας αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο περίπου 85% για το υπόλοιπο του 2024, αλλά μειώνονται σταθερά τα επόμενα χρόνια σε περίπου 60% έως το 2030 και 45% έως το 2035.
Οι φορείς ανάπτυξης ενέργειας που ανησυχούν για τον αντίκτυπο στα κέρδη καθώς μια τέτοια αλλαγή του ρυθμού δέσμευσης θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής τους και, ως εκ τούτου, να απειλήσουν δυνητικά την εθνική ή περιφερειακή ορμή της ενεργειακής μετάβασης.
Ωστόσο, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υπόψη τους μακροπρόθεσμα τα οφέλη από ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κατάλληλα κίνητρα για τους φορείς ανάπτυξης ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα διατηρηθεί ο ρυθμός της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής.
www.worldenergynews.gr