Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΙΕΝΕ: Αποτελεσματικότητα των «Πράσινων» Στόχων σε ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα

ΙΕΝΕ: Αποτελεσματικότητα των «Πράσινων» Στόχων σε ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα

Ημερίδα για τις ΑΠΕ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τίτλο «Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα;» στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Academy στις 18 Απριλίου. Η Ημερίδα εξέτασε τον πολυσυζητημένο χώρο των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας από μία πτυχή που παραμένει εν πολλοίς εκτός της δημόσιας συζήτησης: αυτήν της αποτελεσματικότητας των «πράσινων» στόχων που έχει θέσει γενικά η ΕΕ αλλά και ειδικότερα η χώρα μας. Δεκάδες σημαίνοντα στελέχη από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έδωσαν το παρών και μοιράστηκαν τις γνώσεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις προβλέψεις τους γι' αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Μετά από τα εισαγωγικά σχόλια από τον Πρόεδρο του ΙΕΝΕ κ. Κ. Σταμπολή, την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε, με χαιρετισμό του προς τους συνέδρους, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Χαιρετισμούς απηύθηναν, επίσης, ο Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και σήμερα Αν. Καθηγητής (με online παρέμβαση), ο κ. Δημήτριος Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος Β΄ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς και ο Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιάννης Γιαρέντης,

Όπως αναγνώρισαν όλοι οι ομιλητές, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς από το 2019 και μετά, χάρη και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις λόγω των διαχρονικών παθογενειών της ελληνικής γραφειοκρατίας, η αδειοδότηση, η κατασκευή, και η λειτουργία των ΑΠΕ προχωρά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με την υπάρχουσα ζήτηση στην Ελλάδα. Η πλεονάζουσα παραγωγή δεν δύναται να αποθηκευτεί αποτελεσματικά επί του παρόντος και εντέλει εξάγεται σε τιμές που αγγίζουν συχνά και το μηδέν! Αυτή η στρεβλή εικόνα, ή αλλιώς «κανιβαλισμός της αγοράς» σύμφωνα με τους ομιλητές, δεν έχει ακόμα αποθαρρύνει τους επενδυτές— το περιθώριο κέρδους των οποίων συνεχώς μειώνεται— κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης. Όπως προέκυψε από διάφορες τοποθετήσεις στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ, βασικός «ένοχος» για την υπερπροσφορά θεωρούνται τα φωτοβολταϊκά, ένα δεδομένο που καταδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος, με μεγαλύτερη έμφαση στην αιολική ενέργεια.

Εκτός από την αιολική ενέργεια, στην οποία υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες για την Ελλάδα, οι ομιλητές παρουσίασαν μία σειρά άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την πράσινη μετάβαση. Η γεωθερμία, η βιοενέργεια, το πράσινο υδρογόνο, οι αντλίες θερμότητας, και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας είναι μέθοδοι που μπορούν εύκολα να υιοθετηθούν από τους Έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές, αν τους δοθούν τα σωστά κίνητρα. Βεβαίως, κοινή παραδοχή ήταν ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες χρειάζονται και αντίστοιχες υποδομές αποθήκευσης προκειμένου να επιτύχουν. Η κρισιμότητα των μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα στην Ελλάδα, τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αποτελεσματική αποθήκευση ενέργειας.

Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει για τις δύο πλευρές της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα: Από τη μία πλευρά, ορισμένα διαχρονικά προβλήματα της Ελλάδας όπως η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, η απουσία σχεδιασμού, και η ελλιπής ενημέρωση. Από την άλλη, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως η προνομιακή γεωγραφική θέση, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, και οι αναξιοποίητες ενεργειακές πηγές. Ένα θέμα που έθιξαν αρκετοί ομιλητές ήταν η ανάγκη δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία από τις ΑΠΕ, μέσα από τη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας που θα ενισχύει τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η παράμετρος της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτήρια με τη χρήση αντλιών θερμότητας ήταν άλλο ένα ζήτημα που εξετάστηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας του ΙΕΝΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για κτηριακή αναβάθμιση τη στιγμή που η ενεργειακή φτώχεια, τόσο στη χώρα μας, όσο και συνολικά στην ΕΕ, αποτελεί μία όλο και μεγαλύτερη απειλή για μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε το κατά πόσον οι στόχοι του ΕΣΕΚ για ενεργειακή αποδοτικότητα και πράσινα κτήρια είναι και υλοποιήσιμοι. Συζητήθηκαν, επίσης, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων εφαρμογών με στόχο την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Μεταξύ των εκλεκτών ομιλητών, στην Ημερίδα συμμετείχαν οι κκ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ, Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Ηλίας Κακιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΕΣΜΥΕ, Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Forena Energy, Αντώνιος Κοντολέων, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ, Δημήτρης Καρδοματέας, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ, Κυριάκος Στρατάκος, Head of Business Development and Operational Excellence της Motor Oil Renewable Energy, Μικέλης Χατζηγάκης, CEO της Hexicon Α.Ε., Παναγιώτης Σταμούλης, Όμιλος Sunlight, Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Ινστιτούτου, και Αλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΙΝΖΕΒ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης