Τσεχία, Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία πίεσαν την Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά της γερμανικής εισφοράς
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να μηνύσει τη Γερμανία επειδή χρεώνει στους γείτονές της ένα επιπλέον τέλος για την αγορά φυσικού αερίου από την αποθήκευσή της, που θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η μήνυση, γνωστή ως διαδικασία επί παραβάσει, θα μπορούσε να κινηθεί ήδη τις επόμενες ημέρες.
Το γερμανικό τιμολόγιο είναι κληρονομιά της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε το 2022 αφού η Μόσχα μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μια υποθαλάσσια έκρηξη έκλεισε τον αγωγό Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία - τη διαδρομή για το 15% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Για να ανακτήσει τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε για την αγορά μη ρωσικού φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές για να γεμίσει τα σπήλαια αποθήκευσης - τα μεγαλύτερα από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ - η Γερμανία εισήγαγε αυτό που ονόμασε «τέλος ουδετερότητας» στις πωλήσεις φυσικού αερίου στους γείτονές της.
Το επιπλέον τέλος έχει υπερτριπλασιαστεί από τότε που εισήχθη τον Οκτώβριο του 2022, κάτι που ορισμένες κυβερνήσεις είπαν ότι αντίκειται στους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ που απαγορεύουν οποιουσδήποτε δασμούς στο εμπόριο μεταξύ των χωρών του μπλοκ.
«Παραμένουμε σε επαφή με τις γερμανικές αρχές για αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού επιπέδου...δεν κάνουμε εικασίες για πιθανή έναρξη διαδικασιών επί παραβάσει», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Eκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας είπε ότι η εισφορά δεν εισάγει διακρίσεις και άλλες χώρες της ΕΕ επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι η Γερμανία γέμισε γρήγορα την τεράστια αποθήκη αερίου της.
«Αυτό το μέτρο συνέβαλε αποφασιστικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια του εφοδιασμού και στη σταθεροποίηση των τιμών», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
Σε κίνδυνο το διασυνοριακό εμπόριο
Η επίσημη διαδικασία παραβίασης της ΕΕ ξεκινά με μια ειδοποίηση που ζητά πληροφορίες, ακολουθούμενη από αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ πριν παραπεμφθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Η Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ειδικότερα πίεσαν την Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά της γερμανικής εισφοράς.
Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ ACER τόνισε ότι τέτοιες χρεώσεις είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες και δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο διασυνοριακό εμπόριο.
Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εισφορά έθεσε σε κίνδυνο την αλληλεγγύη του μπλοκ και έπληξε τις προσπάθειες να περικοπεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.
«Το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών δεν περιορίζεται από την εισφορά, επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μετάβαση στο ρωσικό αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας.