Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Είναι προϋπόθεση, για να καταστήσουμε το μέλλον μας βιώσιμο. Γιατί οι προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλές, ποικιλόμορφες και χρειάζονται ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες απαντήσεις.
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση πορεύεται ο Όμιλος Motor Oil, ο οποίος χαράζει την στρατηγική του για τη μετάβαση αυτή και λαμβάνει συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες πολύ πριν ακόμα διαφανεί οποιαδήποτε συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και πόσο μάλλον των γεωστρατηγικών μεταβολών των τελευταίων ετών.
Σήμερα, επενδύει 4 δισ. ευρώ, ώστε έως το 2030 να χρησιμοποιούμε όλοι καθαρή ενέργεια, με χαμηλό κόστος. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, το σύνολο των οποίων δημιουργεί ένα ποικιλόμορφο πολυενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Κινητικότητα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εναλλακτικά καύσιμα – κυκλική οικονομία και διύλιση.
Το παραγωγικό μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο Motor Oil, για αυτό και έχει προχωρήσει σε σύναψη σημαντικών συμμαχιών που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση του και τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Μια από αυτές αποτελεί η πρόσφατη απόκτηση από τον Όμιλο της THALIS, διευρύνοντας τις δραστηριότητές του για την πλήρη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία και ενισχύοντας, παράλληλα, τις αναπτυξιακές προοπτικές του.
Η καινοτομία των υπηρεσιών της Thalis
Η THALIS προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων και βιώσιμων λύσεων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας στερεών αποβλήτων, του κύκλου του νερού και της ενέργειας. Μέσα από τις πιο αξιόπιστες τεχνολογίες, κατασκευάζει και λειτουργεί μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιολογικών αποβλήτων και διαχειρίζεται ειδικές ροές απορριμμάτων. Με καινοτόμες παρεμβάσεις επιτυγχάνει τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και επεξεργασίας των στερεών και υγρών αποβλήτων, προωθώντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων.
Αναπτύσσει τις δραστηριότητες της σε ένα πλαίσιο αειφορίας, προωθώντας λύσεις για τη δημιουργία κυκλικών περιφερειακών οικονομιών και πόλεων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιβαλλοντικών υποδομών. Πρόκειται για μια εταιρεία με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στην περιβαλλοντική διαχείριση στην Ελλάδα και στη διεθνή αγορά, η οποία προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, συνδυάζοντας εργολαβική, κατασκευαστική και λειτουργική τεχνογνωσία και εμπειρία.
Στο ενεργητικό της εντάσσονται, ήδη, περισσότερα από 230 ολοκληρωμένα έργα που αφορούν στην κατασκευή περιβαλλοντικών υποδομών, έξυπνων δικτύων ύδρευσης, καθώς και αποκατάσταση εδαφών. Με 30 εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διαχείρισης στερεών αποβλήτων, λυμάτων και παραγωγής ενέργειας, διαχειρίζεται 490.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και 126.000 κυβικά μέτρα λυμάτων την ημέρα, ενώ επεξεργάζεται 750 κυβικά μέτρα στραγγισμάτων ημερησίως.
Επίσης, ανακυκλώνει ετησίως 4.000.000 κιλά χαρτί, 560.000 κιλά γυαλί, 1.000.000 κιλά πλαστικό. Δια του συνόλου των δραστηριοτήτων της, αντιμετωπίζει τις ανάγκες περισσότερων από 1.500.000 ατόμων.
Η THALIS υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του νερού και των αποβλήτων τους. Ενδεικτικό παράδειγμα αυτού, είναι πως τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου «Προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Ηρακλείου και αξιοποίηση της εκροής για άρδευση».
Ο σχεδιασμός της THALIS για την υλοποίηση του σύγχρονου αυτού έργου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει, έχοντας ως πρωταρχική επιδίωξη την αναβάθμιση του Κύκλου του Νερού στη χώρα μας. Τα αστικά λύματα δεν αποτελούν πλέον απόβλητα αλλά πηγή νέων φυσικών πόρων οι οποίοι διατηρούνται και αξιοποιούνται.
Πρακτικά, μέσα από το έργο αυτό, διασφαλίζεται η ασφαλής και πλήρης επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, δηλαδή πάνω από 10.000.00 κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση, για άρδευση των καλλιεργειών αγροτικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου και του περιαστικού πρασίνου της πόλης. Με την ολοκλήρωση του έργου, εδραιώνονται οι προϋποθέσεις για την ανακύκλωση του νερού και επιτυγχάνονται επίπεδα κυκλικότητας σχεδόν 100%.
Η εφαρμογή μεθόδων κυκλικής οικονομίας δεν αφορά, όμως, επιμέρους πόλεις ή χώρες. Είναι καθολικός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Για αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει οδηγίες και κανονισμούς, με σκοπό να δώσει το έναυσμα για την αναβάθμιση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι προκλήσεις για την Ελλάδα
Έτσι λοιπόν, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις, λόγω της αναθεωρημένης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Ειδικότερα, προβλέπεται πως σε πρώτη φάση οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων οφείλουν να υιοθετήσουν την τεταρτοβάθμια επεξεργασία έως το 2035. Επιπρόσθετα, έως το 2030, τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να εντοπίσουν και οικισμούς μεταξύ 10.000 και 100.000 ισοδυνάμων κατοίκων στους οποίους οι συγκεντρώσεις ή η συσσώρευση μικρορυπαντών εγκυμονεί κινδύνους και να εφαρμόσουν τεταρτοβάθμια επεξεργασία μέχρι το 2040.
Το προαναφερόμενο έργο επιτυγχάνει την πλήρη τριτοβάθμια επεξεργασία του συνόλου των λυμάτων μέσω μονάδας υπερδιήθησης (UF) ενώ παράλληλα η συνδυασμένη χρήση ενεργού άνθρακα διασφαλίζει την κάλυψη των απαιτήσεων της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την απομάκρυνση των μικρορυπαντών. Ως εκ τούτου, εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεταρτοβάθμια επεξεργασία των αστικών λυμάτων.
Είναι πρόδηλο πως η δραστηριοποίηση της THALIS στη χώρα μας δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε στοχοθεσίες κερδοφορίας. Προσαρμοζόμενη στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα και στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί προστιθέμενη αξία στην θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και μέσω αυτής η εξοικονόμηση υδατικών πόρων, συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την προϊούσα λειψυδρία και ξηρασία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την υφαλμύρινση των υπόγειων υδροφορέων. Επίσης, η μείωση της ρύπανσης των υδάτων ενισχύει τα οικοσυστήματα και στηρίζει την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Ο Όμιλος Motor Oil, μέσα από την θυγατρική της εταιρία THALIS, θέτει την κυκλική οικονομία στον πυρήνα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων περιβαλλοντικών υποδομών της Ελλάδας. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, φέρνοντας οικολογικές λύσεις για όλους και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες, αναβαθμίζοντας παράλληλα την καθημερινότητα των πολιτών.
www.worldenergynews.gr