Μόνο 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγουν γεωθερμική ενέργεια - Πρόκειται για έργο που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα ως βιώσιμη ενεργειακή πηγή και μειώνει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα (euronews)
Όπως υποστηρίζει το euronews.com, βρίσκεται στο Szeged (160 χιλιόμετρα από τη Βουδαπέστη) και τροφοδοτεί κτίρια (οικιστικά και εμπορικά).
Σημειώνεται ότι ενός της ΕΕ μόνο 6 κράτη παράγουν γεωθερμική ενέργεια.
Στο Szeged ξεκίνησε το έργο αφού ο τοπικός πάροχος τηλεθέρμανσης πρότεινε ότι η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παλιό σύστημα αερίου της πόλης που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
«Η ιδέα είναι να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου κατά περίπου 50%», δήλωσε ο Tamas Medgyes (Διευθυντής Επιχειρήσεων στην Εταιρεία Τηλεθέρμανσης του Szeged) ο οποίος ξεναγήθηκε στο Euronews στις εγκαταστάσεις.
Με το δίκτυο των 27 φρεατίων, 16 εγκαταστάσεων θέρμανσης και 250 χιλιομέτρων σωλήνων διανομής, το νέο σύστημα εκμεταλλεύεται τη θερμική ενέργεια υπόγεια και τη μετατρέπει σε θερμό αέρα.
«Το Szeged παίρνει πολύ κακό αέρα το χειμώνα. Ο μεγαλύτερος εκπομπός CO2 στην πόλη είναι το σύστημα τηλεθέρμανσης. Αυτή η εταιρεία λειτουργεί με φυσικό αέριο για 40 χρόνια. Τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια αλλάζαμε αυτό το φυσικό αέριο σύστημα σε γεωθερμία», πρόσθεσε ο Medgyes.
Τι είναι η γεωθερμική ενέργεια και πώς χρησιμοποιείται;
Η γεωθερμική ενέργεια έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες, ωστόσο αυτή η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) κερδίζει εκ νέου την προσοχή ως βιώσιμη λύση για εφαρμογές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης και ψύξης.
Η γεωθερμική ενέργεια παράγεται από τη θερμότητα στον πυρήνα της Γης και αποθηκεύεται στον μανδύα ή στο μεσαίο στρώμα της Γης.
Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του πυρήνα και της επιφάνειας της Γης οδηγεί μια συνεχή ροή θερμικής ενέργειας από το κέντρο προς τον φλοιό της Γης.
Ο φλοιός της Γης περιέχει στερεά πετρώματα, μέταλλα και νερό, τα οποία θερμαίνονται στους 370°C περίπου.
Για να επωφεληθούν από το ζεστό γεωθερμικό νερό, οι μηχανικοί πρέπει να ανοίξουν τρύπες, μερικές φορές βάθους πολλών χιλιομέτρων.
«Το γεωθερμικό νερό είναι ένας ειδικός τύπος νερού που θερμαίνεται από τη Γη. Έτσι απορροφά τη θερμότητα της γεωλογικής περιοχής. Και όταν το βγάλουμε από την αρχική περιοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το νερό για διάφορους σκοπούς», εξήγησε ο Tamas Ezsias (Διευθυντής έργου στη MedWater Ltd).
Το γεωθερμικό νερό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη γεωργία και χρησιμοποιείται ακόμη και από τις τοπικές αρχές για να λιώσει το χιόνι και τον πάγο σε μεγάλους δρόμους κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η σταθερή του θερμοκρασία το καθιστά επίσης ιδανικό για τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών στα θερμοκήπια.
Μόνο 6 χώρες της ΕΕ παράγουν γεωθερμική ενέργεια
Η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιεί τη θερμότητα εντός του φλοιού της Γης. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση κτιρίων και για βιομηχανικές διεργασίες.
Στην ΕΕ, μόνο 6 χώρες παράγουν γεωθερμική ενέργεια.
Συνολικά 5.858 GWh παρήχθησαν το 2023. Αυτό αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 0,2 τοις εκατό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, με την Ιταλία να είναι υπεύθυνη για πάνω από το 90% αυτής της παραγωγής.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την παραγωγή κάθε χώρας το 2023, μετρημένη σε μεγαβατώρες (MWh).
Το σύστημα γεωθερμικής θέρμανσης του Szeged είναι το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά την Ισλανδία και το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.
Το έργο κόστισε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ και παρέχει καθαρή, ανανεώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια σε περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά και πάνω από 400 δημόσια κτίρια της περιοχής.
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής παρείχε 23 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού.
Δυνατότητα εξάπλωσης και σε άλλες πόλεις
Εάν το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου λειτουργήσει κατά το ήμισυ, η Εταιρεία Τηλεθέρμανσης του Szeged αναμένει ότι οι εκπομπές CO₂ θα μειωθούν κατά 30.000 τόνους ετησίως.
Οι ειδικοί λένε ότι το «μοντέλο Szeged» θα μπορούσε να αναπαραχθεί και σε άλλες πόλεις, καθώς περίπου το 25 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε περιοχές με επαρκείς γεωθερμικούς πόρους.
Τελικά, αυτός ο ανανεώσιμος πόρος έχει αποδείξει την ευελιξία και τις δυνατότητές του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ουγγαρίας, βοηθώντας παράλληλα την ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
www.worldenergynews.gr