Προσχέδιο ΕΕ: Στήριξη των κατασκευαστών ηλιακών πάνελ αλλά όχι περιορισμούς στην Κίνα (Reuters)

Προσχέδιο ΕΕ: Στήριξη των κατασκευαστών ηλιακών πάνελ αλλά όχι περιορισμούς στην Κίνα (Reuters)

Οι κυβερνήσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν περισσότερη κοινοτική χρηματοδότηση και εθνική βοήθεια για την υποστήριξη έργων παραγωγής ηλιακής ενέργειας

 

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να δεσμευτούν για περισσότερη στήριξη στους προβληματικούς κατασκευαστές ηλιακών πάνελ της Ευρώπης, αλλά θα αποφύγουν τους περιορισμούς στις εισαγωγές φθηνών πάνελ από την Κίνα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου.

Ενώ η Ευρώπη εγκαθιστά νέα ηλιακά πάνελ με ταχύτητα ρεκόρ, τα περισσότερα προέρχονται από την Κίνα και οι λίγοι κατασκευαστές πάνελ της ΕΕ αγωνίζονται να ανταγωνιστούν, ωθώντας ορισμένους να μειώσουν την παραγωγή ή να κάνουν σχέδια να μεταφέρουν επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Προσχέδιο του «Ευρωπαϊκού Χάρτη ηλιακής ενέργειας» που πρόκειται να υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ τη Δευτέρα ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν περισσότερη κοινοτική χρηματοδότηση και εθνική βοήθεια για την υποστήριξη έργων παραγωγής ηλιακής ενέργειας.
«Χρειάζεται περαιτέρω επείγουσα δράση βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία», αναφέρεται στο προσχέδιο του εγγράφου, το οποίο είδε το Reuters.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι περισσότερες από 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ επρόκειτο να την υπογράψουν.

Οι κυβερνήσεις δήλωσαν ότι θα προσθέσουν κριτήρια όπως οι απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας και βιωσιμότητας στις δημοπρασίες τους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να βοηθήσουν τους τοπικούς κατασκευαστές και θα εφαρμόσουν γρήγορα τους κανόνες της ΕΕ για να επιταχύνουν τις άδειες για εγκαταστάσεις παραγωγής.

Το προσχέδιο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υποστήριξη έργων και θα εξετάσει το ενδεχόμενο έναρξης ενός διασυνοριακού ευρωπαϊκού έργου παραγωγής ηλιακής ενέργειας.
Εντούτοις, δεν είχε καμία δέσμευση για εμπορικούς δασμούς της ΕΕ ή περιορισμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ.

Περιορισμοί εισαγωγής

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ είχαν ζητήσει προηγουμένως από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο εμπορικών διασφαλίσεων για τις κινεζικές εισαγωγές, αλλά οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν προειδοποιήσει ότι οι εκτενείς περιορισμοί στην κινεζική προμήθεια θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ταχεία επέκταση της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η συντριπτική πλειονότητα των ηλιακών συλλεκτών και των εξαρτημάτων που εγκαθίστανται στην Ευρώπη προέρχονται από την Κίνα – σε ορισμένες περιπτώσεις το 95%, δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Τα βοηθητικά προγράμματα και τα προγράμματα εγκατάστασης γενικά δεν υποστηρίζουν περιορισμούς εισαγωγής.

Η ΕΕ έχει λάβει μέχρι στιγμής πιο στοχευμένες ενέργειες, εξετάζοντας μεμονωμένες περιπτώσεις κινεζικών επιδοτήσεων, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τους ευρωπαίους κατασκευαστές καθαρής τεχνολογίας να ανταγωνιστούν τους ξένους προμηθευτές.
Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν δύο έρευνες αυτόν τον μήνα για το εάν οι Κινέζοι πλειοδότες επωφελήθηκαν υπερβολικά από επιδοτήσεις στις προσφορές τους σε ευρωπαϊκό δημόσιο διαγωνισμό.
Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διερευνήσει επίσης τις επιδοτήσεις που έλαβαν κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης