Ενέργεια

Οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν νέες μονάδες σε πυρηνικό σταθμό στην Βουλγαρία

Οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν νέες μονάδες σε πυρηνικό σταθμό στην Βουλγαρία

Υπεγράφησαν σχετικά μνημόνια συνεργασίας με 17 εγχώριους προμηθευτές (energymarketprice.com)

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Westinghouse Electric με έδρα τις ΗΠΑ υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας (MoUs) με 17 Βούλγαρους προμηθευτές για τη συμμετοχή τους στην κατασκευή 2 μονάδων (τεχνολογίας AP1000) στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Kozloduy (NPP) της Βουλγαρίας και σε άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν την κατασκευή βασικών εξαρτημάτων όπως μεγάλες δομικές μονάδες, γερανούς, εναλλάκτες θερμότητας (συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά της θερμικής ενέργειας μεταξύ δύο ρευστών που έχουν διαφορετική θερμοκρασία) και δοχεία πίεσης, μαζί με την παροχή μηχανικών, μεταφορών, συμβουλευτικών και κατασκευαστικών υπηρεσιών, ανέφερε η Westinghouse σε δελτίο Τύπου.

Μεταξύ των 17 προμηθευτών είναι η Atomenergoremont (εταιρεία συντήρησης εξοπλισμού σταθμών ηλεκτροπαραγωγής), η Bulmachinery Enterprises (εταιρεία κατασκευής βιομηχανικού εξοπλισμού), η Bureau Veritas Bulgaria (πάροχος υπηρεσιών δοκιμών, επιθεώρησης και πιστοποίησης) και η CERB (πάροχος συντήρησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων).

«Η υπογραφή των σημερινών συμφωνιών μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας την πιο προηγμένη τεχνολογία και υπογραμμίζει τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει το έργο στη χώρα και την κοινωνία μας.

Αναμένουμε αυτές οι βουλγαρικές εταιρείες να γίνουν κρίσιμο μέρος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας της Westinghouse και συγκεκριμένα για όλα τα έργα για την κατασκευή νέας πυρηνικής ενέργειας που η εταιρεία σκοπεύει να εφαρμόσει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πέτιο Ιβάνοφ (CEO της εταιρείας Kozloduy NPP-New Build).

 

Οι προηγηθείσες συμφωνίες

Τον Ιούνιο του 2023, η Westinghouse υπέγραψε συμβόλαιο σχεδιασμού front-end για μια νέα κατασκευή αντιδραστήρα με το Kozloduy NPP-Newbuild, ακολουθούμενο από μνημόνια συνεργασίας με 5 βουλγαρικές εταιρείες που υπογράφηκαν τον Οκτώβριο για την κατασκευή νέων μονάδων στο Kozloduy NPP και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Δεκέμβριο, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια κυβερνητική πρόταση για τη διάθεση έως και 1,5 δισεκατομμυρίων λέβα (822,8 εκατομμύρια δολάρια/766,9 εκατομμύρια ευρώ) στον πυρηνικό σταθμό Kozloduy για την κατασκευή των νέων αντιδραστήρων τεχνολογίας AP1000.

Ο Ρούμεν Ράντεφ (πρώην υπουργός Ενέργειας) υπολόγισε τον Φεβρουάριο ότι το συνολικό κόστος των 2 αντιδραστήρων θα φτάσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το κοινοβούλιο έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη διεξαγωγή συνομιλιών έως τις 15 Απριλίου με τη νοτιοκορεατική Hyundai Engineering and Construction για την πιθανή κατασκευή των νέων μονάδων.

Το Kozloduy (ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας), λειτουργεί επί του παρόντος 2 αντιδραστήρες VVER-1000 ρωσικής σχεδίασης των 1000 MW έκαστος, με τις άδειες λειτουργίας τους να λήγουν το 2027 και το 2029, αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης