Ενέργεια

Η Μόσχα καλεί τους παραγωγούς να αυξήσουν τις εγχώριες παραδόσεις καυσίμων

Η Μόσχα καλεί τους παραγωγούς να αυξήσουν τις εγχώριες παραδόσεις καυσίμων
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Ρωσία προχώρησε σε περιορισμό των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης
Η Μόσχα απαιτεί από τους Ρώσους παραγωγούς να αυξήσουν τις παραδόσεις βενζίνης και ντίζελ στην εγχώρια αγορά, ανέφερε το TASS την Τετάρτη (10/4), αφού το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι οι προμήθειες της ρωσικής αγοράς καυσίμων είναι πλέον σταθερές.

«Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ζήτησε από τις πετρελαϊκές εταιρείες να μεγιστοποιήσουν τις παραδόσεις βενζίνης και ντίζελ στην εγχώρια αγορά και για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο, αλλά και να αξιοποιήσουν ενεργά τις δυνατότητες των διυλιστηρίων που απελευθερώνονται ως αποτέλεσμα των έγκαιρων εξαγωγών πετρελαιοειδών», αναφέρει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Oil Price, η Ρωσία εκτιμά ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά τις συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την ισορροπία της ζήτησης, της προσφοράς και των παραδόσεων πετρελαιοειδών σε διάφορες περιοχές τον Απρίλιο - Μάιο 2024.

Περιορισμός των εξαγωγών πετρελαιοειδών

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Ρωσία προχώρησε σε περιορισμό των εξαγωγών ντίζελ και βενζίνης για να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές των καυσίμων μπροστά στην εκτίναξη των τιμών και τις ελλείψεις, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου ανέβηκαν και το ρωσικό ρούβλι αποδυναμώθηκε.

Τον Οκτώβριο, η απαγόρευση του ντίζελ άρθηκε υπό τον όρο ότι τουλάχιστον το 50% των προμηθειών του παραγωγού θα τροφοδοτούσε την εγχώρια αγορά.

Η απαγόρευση των εξαγωγών το 2023 επηρέασε εκείνες προς την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, τις αγορές δηλαδή στις οποίες η Ρωσία μετατόπισε τις εξαγωγές ντίζελ στις αρχές του 2023 ως αποτέλεσμα του εμπάργκο της ΕΕ.

Αύξηση στην εγχώρια προσφορά ντίζελ

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης είχε επίσης αρθεί.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία είδε την εγχώρια προσφορά ντίζελ να αυξάνεται κατά 17% και την προσφορά βενζίνης κατά 7% ως αποτέλεσμα των περιορισμών.

Πριν από δύο εβδομάδες, στοιχεία του Bloomberg έδειξαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δει μείωση 21% στις εξαγωγές ντίζελ από τα βασικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας τον Απρίλιο λόγω των αποκλεισμών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ρωσικά διυλιστήρια, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση στις ευρύτερες αγορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης