Ενέργεια

Αζερμπαϊτζάν:Στοχεύει σε αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 17% (Montel)

Αζερμπαϊτζάν:Στοχεύει σε αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 17% (Montel)
Η αύξηση αυτή θα οφείλεται σε έναν συνδυασμό ανόδου της παραγωγής και επέκτασης της δυναμικότητας των τριών αγωγών διαμετακόμισης που αποτελούν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου
Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά περίπου 17% έως το 2026, δήλωσε την Τρίτη (9/4) στο Montel ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της χώρας.

«Επεκτείνουμε την παραγωγική και εξαγωγική ικανότητα τώρα και τα αποτελέσματα θα πρέπει να είναι ορατά μέχρι το 2026, όταν θα αυξήσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο Βιτάλι Μπαϊλαρμπάγιοφ, της κρατικής αζέρικης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, στη Σύνοδο Κορυφής LNG της Βουδαπέστης.

Η χώρα στοχεύει σε εξαγωγές φυσικού αερίου κοντά στα 14 δισ. κυβικά μέτρα προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε δύο χρόνια, από 12 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, είπε.

Τα αίτια της αύξησης

Η αύξηση αυτή θα οφείλεται σε έναν συνδυασμό ανόδου της παραγωγής και επέκτασης της δυναμικότητας των τριών αγωγών διαμετακόμισης που αποτελούν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο οποίος συνδέει το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Τουρκίας, με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η αύξηση των αζέρικων εξαγωγών έρχεται καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να απεξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο - λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - με την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ να έρχεται πιθανότατα το 2027.

Τι θα γίνει μετά το 2026

Ωστόσο, η περαιτέρω αύξηση της αζέρικης προμήθειας προς την Ευρώπη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις απαιτήσεις της ζήτησης της περιοχής και τη δέσμευσή της να επενδύσει σε νέες υποδομές, δήλωσε ο Μπαϊλαρμπαγιόφ στο τέλος της εκδήλωσης.

«Σκοπεύουμε να στείλουμε επιπλέον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στις βαλκανικές χώρες», δήλωσε σχετικά με τη σχεδιαζόμενη διαδρομή - για την οποία υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης πέρυσι - μεταξύ Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Σλοβακίας.

Και ανάλογες ποσότητες θα μπορούσαν να αποσταλούν επιπλέον μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου προς την Ιταλία, την Ελλάδα και τους γείτονές τους, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι που μπορούμε να παράγουμε και να παραδώσουμε».

«Δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά θα έρθουν ταυτόχρονα ή ότι όλα αυτά θα έρθουν το ίδιο έτος - όλα εξαρτώνται από το πότε θα είναι έτοιμες οι υποδομές και πότε θα είναι έτοιμη η ροή μας», συμπλήρωσε.

Τόνισε όμως ότι ορισμένα έργα δεν εξαρτώνται από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά από τους Ευρωπαίους πελάτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης