Ιούνιο η πρώτη δημοπρασία εγγυήσεων προέλευσης - 22,4 τεραβατώρες εκδόθηκαν το 2023

Ιούνιο η πρώτη δημοπρασία εγγυήσεων προέλευσης - 22,4 τεραβατώρες εκδόθηκαν το 2023

Ανά τρίμηνο η διεξαγωγή των δημοπρασιών

 

Τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία εγγυήσεων προέλευσης. Ήδη προ ημερών, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αποδέχθηκε την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) ως προς τον κανονισμό που αφορά στις δημοπρασίες εγγυήσεων προέλευσης.


Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας, εκτός απροόπτου, στις αρχές του καλοκαιριού για την εξασφάλιση εγγυήσεων προέλευσης από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, δηλαδή ενός «πράσινου» πιστοποιητικού το οποίο αποδεικνύει ότι μια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας έχει παραχθεί από Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ).

Αρχικά οι δημοπρασίες θα επαναλαμβάνονται ανά τρίμηνο, ενώ στόχος του ΔΑΠΠΕΠ είναι να πραγματοποιούνται στο μέλλον ανά μήνα. Όσο για την ποσότητα των Εγγυήσεων Προέλευσης που θα διατεθεί τον Ιούνιο, δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, εντός του 2023 είχαν εκδοθεί,εγγυήσεις προέλευσης για 22,4 τεραβατώρες (TWh) «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. Από αυτές, προς δημοπράτηση είναι πιστοποιητικά 4,44 TWh.

Προσοχή στην Τιμή Εκκίνησης

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του κανονισμού του ΔΑΠΕΕΠ για τις δημοπρασίες, η εταιρεία ΗΡΩΝ σε επιστολή της είχε επιστήσει την προσοχή στο ζήτημα του προσδιορισμού της Τιμής Εκκίνησης για τις δημοπρασίες εγγυήσεων προέλευσης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν άγονες διαδικασίες. Επίσης, είχε αναφερθεί στην ανάγκη οι δημοπρασίες να γίνονται σε μηνιαία βάση, και εάν αυτό δεν είναι εφικτό και αφορούν σε Εγγυήσεις Προέλευσης πολλαπλών μηνών, να προσφέρονται ως ξεχωριστά προϊόντα μηνιαίας διάρκειας.

Θα φθάσει τα 3,7 δισ. ευρώ το 2030

Σύμφωνα με έκθεση της Aurora Energy Research η αγορά των εγγυήσεων προέλευσης αναμένεται να αναπτυχθεί διεθνώς αγγίζοντας τα 3,7 δισ. ευρώ το 2030. Η ζήτηση είναι μεγάλη από αγοραστές σε όλη την Ευρώπη, ειδικά από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία που από κοινού αποτέλεσαν το 50% της αγοράς το 2023.

Μάλιστα, παρατηρείται συστηματική υποπροσφορά σε αγορές όπως της Γερμανίας και του Βελγίου, η οποία αποδίδεται σε περιοριστικές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εγγυήσεις προέλευσης μειώθηκαν για τα υδροηλεκτρικά, ενώ οι υπόλοιπες ΑΠΕ αυξάνουν τα μερίδιά τους σε όλη την Ευρώπη.

Η ζήτηση για εγγυήσεις προέλευσης αυξάνεται και αναμένεται ότι τα πράσινα πιστοποιητικά θα αποκτήσουν περισσότερη σημασία τα επόμενα χρόνια ως το βασικό εργαλείο παρακολούθησης της προέλευσης του ηλεκτρισμού. Σημαντική, σύμφωνα με την έκθεση της Aurora, θεωρείται και η αγορά των εγγυήσεων προέλευσης για μπαταρίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης