Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Στάσσης στους αναλυτές: Το EBITDA της ΔΕΗ θα ανέβει στο 1,7 δισ το 2024 - Δύναμη πυρός για επενδύσεις 5,4 δισ. ευρώ

Γ. Στάσσης στους αναλυτές: Το EBITDA της ΔΕΗ θα ανέβει στο 1,7 δισ το 2024 - Δύναμη πυρός για επενδύσεις 5,4 δισ. ευρώ

Όπως εξήγησε η διοίκηση προς τους αναλυτές, το μοντέλο της εταιρείας εξασφαλίζει κερδοφορια στην εισηγμένη, είτε οι τιμές χονδρεμπορικής ανεβαίνουν είτε κατεβαίνουν

Σχετικά Άρθρα

Το περιθώριο για νέες σημαντικές επενδύσεις την επόμενη διετία ,έχει η ΔΕΗ καθώς ο δείκτης Net Debt (€bn) / PF EBITDA βρίσκεται στο 2 αρκετά χαμηλότερα από το όριο του 3,5 που έχει θέσει η εταιρεία. Αυτό επεσήμανε η διοίκηση της εταιρείας μεταξύ άλλων μιλώντας στους 90 και πλέον αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Σημειώνεται, όπως έδειξε η διοίκηση στους αναλυτές, ότι η δύναμη πυρός της εταιρείας ανέρχεται σε 5,4 δισ. από τα οποία τα 2,8 είναι διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες και τα 2,6 ρευστότητα. Σχετικά με το δανεισμό της σημειώνεται οτι 1,2 δισ. δανείων ωριμάζουν φέτος και αναμένεται ότι θα αναχρηματοδοτηθούν.
Η ΔΕΗ το 2023 παρουσίασε υψηλή κερδοφορία και βελτίωση της ρευστότητάς της και όπως εξήγησε η διοίκηση προς τους αναλυτές, το μοντέλο της εταιρείας εξασφαλίζει κερδοφορια στην εισηγμένη, είτε οι τιμές χονδρεμπορικής ανεβαίνουν είτε κατεβαίνουν.

Βελτίωση περιθωρίων κέρδους

Επίσης, ενισχύθηκε τόσο από το μειωμένο κόστος των ρύπων, από κέρδη hedging και από πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους πελάτες της. Τα EBITDA του 2023 ενισχύθηκαν από τη δραστηριότητα της διανομής τομέας που απέδωσε στην εταιρεία 600 εκ. για την παρελθούσα χρονιά από 400 εκ. το 2022.

Παράλληλα καταφέρνει να βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους της από το καθετοποιημένο μοντέλο και την αντικατάσταση των παλιών συμβάσεων με την υψηλή τάση, με νέες.
Στρατηγική της εταιρείας είναι να εξασφαλίζει κερδοφορία πότε από την παραγωγή και πότε από την προμήθεια ενέργειας αξιοποιώντας το καθετοποιημένο μοντέλο της. "Αποδείξαμε ότι πευχαίνουμε τους στόχους μας και όταν ανεβαίνουν οι τιμές χονδρεμπορικής και όταν πέφτουν", τόνισε ο Γιώργος Στάσσης στους αναλυτές.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας επιβεβαίωσε τις προοπτικές για το 2024 με εκτίμηση για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα €1,7δισ. ενώ η γρήγορη και εξασφαλισμένη για τα επόμενα χρόνια επιτυχής υλοποίηση της ανάπτυξής της στις ΑΠΕ, εγγυάται τη στροφή της στην πράσινη παραγωγή ενέργειας, όπου τα πράσινα EBITDA θα αποτελούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, καθώς προχωρά με επιτυχία η υλοποίηση των επενδύσεων στα έργα ΑΠΕ.

"Η μετοχή μας είναι φθηνή", είπε ο Γιώργος Στάσσης στους αναλυτές, γι αυτό και επενδύουμε στη μετοχή μας είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που συνεχίζεται.
Ταυτόχρονα η εξαγορά στη Ρουμανία δίνει την ευκαιρία στην εταιρεία να γίνει ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εξασφάλισε ήδη όφελος 200 εκ. ευρώ στα pro forma αποτελέσματα λόγω της ελκυστικής αποτίμησης που πέτυχε η ΔΕΗ στη συναλλαγή.

Χρονιά ορόσημο το 2023

Το 2023 η ΔΕΗ έβαλε τις βάσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη.
Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε €2,6 δισ., συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στην Ρουμανία, με σημαντική άνοδο να καταγράφεται στις δραστηριότητες των ΑΠΕ και της Διανομής. Η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

Εκτός από την οργανική ανάπτυξη, η ΔΕΗ επιδίωξε περαιτέρω ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ προχωρώντας σε στρατηγική συμφωνία με τον Όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ύψους 2,7 GW, διαθέτοντας σήμερα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 18 GW.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να γίνει ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ΔΕΗ αύξησε κατά 32% την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σε 4,6 GW το 2023, ενώ παράλληλα επένδυσε €0,8 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και Διανομής, σημειώνοντας αύξηση 61% σε σύγκριση με το 2022. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ μείωσε περαιτέρω τις εκπομπές CO2 Scope 1 κατά 34% από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους το 2023, κάνοντας ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς ένα πιο πράσινο χαρτοφυλάκιο παραγωγής. Αυτές οι προσπάθειες αντικατοπτρίζονται και στη βαθμολογία της ΔΕΗ στο CDP, η οποία αυξήθηκε σε Β- το 2023, καταγράφοντας βελτίωση τεσσάρων βαθμίδων.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Το 2023 ήταν άλλη μια κομβική χρονιά για τη ΔΕΗ με ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την διανομή μερίσματος μετά από μια δεκαετία ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019. Έχουμε πλέον εξασφαλίσει σχεδόν το 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για την ισχύ σε ΑΠΕ το 2026, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υλοποίησης του πλάνου μας.

Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την καθετοποιημένη θέση μας η οποία παρέχει ανθεκτικότητα στα αποτελέσματά μας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τις επενδύσεις μας στον τομέα των ΑΠΕ. Η στρατηγική που ακολουθούμε έχει αρχίσει να αποδίδει και είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίηση του πλάνου μας θα αυξήσει περαιτέρω την αξία για τους μετόχους, τους πελάτες μας και την κοινωνία.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης