Ιρλανδία: Έσπασε τα ρεκόρ η παραγωγή ενέργειας από αιολικά τον Μάρτιο

Ιρλανδία: Έσπασε τα ρεκόρ η παραγωγή ενέργειας από αιολικά τον Μάρτιο
Τα ιρλανδικά αιολικά πάρκα παρήγαγαν 1.541 GWh ενέργειας τον Μάρτιο του 2024
Η αιολική παραγωγή στην Ιρλανδία σημείωσε νέο ρεκόρ για το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση αιολικής ενέργειας της Wind Energy Ireland.

Όπως διαβάζουμε από το Renews.biz, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα ιρλανδικά αιολικά πάρκα παρήγαγαν 1.541 GWh ενέργειας τον Μάρτιο του 2024, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.392 GWh που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2020, με την περιοχή Kerry να παρέχει περισσότερη καθαρή ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη κομητεία.

Πιο διεξοδικά, η αιολική ενέργεια παρείχε το 43% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας τον προηγούμενο μήνα, ενώ η έκθεση έδειξε επίσης ότι η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο του 2024 ήταν στα 88,67 ευρώ, μειωμένη κατά 40% από 145,25 ευρώ τον Μάρτιο του 2023.

Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με την Green Collective, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία παραγωγής σε επίπεδο κομητείας και προσδιορίζει τις πέντε κορυφαίες κομητείες της Ιρλανδίας για καθαρή ενέργεια.

Ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων της Wind Energy Ireland, Justin Moran, δήλωσε πως «τα μέλη μας παρείχαν το 43% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας τον Μάρτιο και η ποσότητα της αιολικής ενέργειας που παρήχθη αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι».

Στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση η Ιρλανδία

«Κάθε φορά που μια ανεμογεννήτρια παράγει ηλεκτρική ενέργεια μειώνει την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλει στη μείωση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και αυξάνει την παροχή καθαρής ενέργειας για την τροφοδοσία των σπιτιών, των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινοτήτων μας», δήλωσε ο Moran.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κομητεία Kerry παρήγαγε την περισσότερη αιολική ενέργεια τον περασμένο μήνα (187 GWh), ακολουθούμενη από το Cork (163 GWh) και το Tipperary (106 GWh).

Μαζί, οι τρεις κορυφαίες κομητείες παρήγαγαν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν σχεδόν το 1/3 της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας.

Ο Moran κατέληξε ότι τα ιρλανδικά αιολικά πάρκα, και ιδιαίτερα εκείνα στο Kerry, διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ιρλανδία κατά πάνω από 4 εκατ. τόνους ετησίως δημιουργώντας έτσι σημαντικές ευκαιρίες στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση των αγροτικών κοινοτήτων.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έκθεσης βασίζονται στα δεδομένα SCADA της EirGrid που συνέταξε η MullanGrid, στα δεδομένα αγοράς που παρείχε η ElectroRoute και στα δεδομένα ημερήσιας μετρητικής παραγωγής του SEMO που συνέταξε η Green Collective.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης