Ενέργεια

Στην VTTI ο έλεγχος του μεγαλύτερου τερματικού σταθμού LNG της Ιταλίας - Στο 30% το μερίδιο της η Snam

Στην VTTI ο έλεγχος του μεγαλύτερου τερματικού σταθμού LNG της Ιταλίας - Στο 30% το μερίδιο της η Snam

Το Adriatic LNG θα είναι το πρώτο λειτουργικό περιουσιακό στοιχείο LNG στο χαρτοφυλάκιο του ολλανδικού ομίλου

 

Ο όμιλος αποθήκευσης ενέργειας VTTI θα λάβει μερίδιο 70% στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ιταλίας, με τον πάροχο δικτύου Snam να κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό, ανακοίνωσε ο όμιλος που είναι εισηγμένος στο Μιλάνο αργά την Τετάρτη, αναφέροντας ότι συμφωνία θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η Snam, η οποία ελέγχεται από την ιταλική κυβέρνηση, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι άσκησε το δικαίωμα προτίμησης για να αυξήσει το μερίδιό της στον τερματικό σταθμό LNG της Αδριατικής στο 30% από 7,3%.

Η κίνηση έρχεται μετά την συμφωνία της ExxonMobil και την QatarEnergy την περασμένη εβδομάδα να πουλήσουν τα μερίδιά τους σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον ολλανδικό όμιλο VTTI.
«Αυτή η συναλλαγή είναι σύμφωνη και προάγει τη στρατηγική μας να διαφοροποιήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας και να εισέλθουμε σε πιο μεταβατικές και καθαρές ενεργειακές υποδομές», δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής επικοινωνίας της VTTI, Julie Lenzner.
Το Adriatic LNG θα είναι το πρώτο λειτουργικό περιουσιακό στοιχείο LNG στο χαρτοφυλάκιο του ολλανδικού ομίλου, στους μέτοχους του οποίου περιλαμβάνονται ο παγκόσμιο trader εμπορευμάτων Vitol, ο αυστραλιανός διαχειριστής επενδύσεωςν IFM και την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC).

«Αυτή η επιχείρηση ενισχύει την παρουσία της Snam στην υποδομή LNG, η οποία είναι ολοένα και πιο στρατηγική για την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ιταλίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Snam Stefano Venier, προσθέτοντας ότι ο όμιλος θα υποστηρίξει τα έργα επέκτασης του τερματικού σταθμού.
Η Snam δεν έδωσε οικονομικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Πηγές είχαν πει προηγουμένως ότι η συμφωνία θα αποτιμούσε ολόκληρο το τερματικό στα 800 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Ικανότητα επαναεριοποίησης

Ο τερματικός σταθμός απέχει περίπου 9 μίλια (15 χλμ.) από την ακτογραμμή του Βένετο και έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 9 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως.
Η Ευρώπη αύξησε τις εισαγωγές LNG μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 που περιόρισε δραστικά το φυσικό αέριο μέσω αγωγών.
Η Snam κατέχει μερίδια σε όλους τους εναπομείναντες τερματικούς σταθμούς LNG που λειτουργούν επί του παρόντος στην Ιταλία για συνολική δυναμικότητα επαναεριοποίησης περίπου 23 bcm.

Ο όμιλος θα δημιουργήσει έναν επιπλέον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην ανοικτή θάλασσα της πόλης της Ραβέννα στις αρχές του επόμενου έτους, αυξάνοντας την ικανότητα επαναεριοποίησης της Ιταλίας στα 28 bcm, ίσο με το φυσικό αέριο που εισήγαγε η Ιταλία από τη Ρωσία μέσω αγωγού.
Νωρίτερα φέτος, η Vitol σύναψε επίσης συμφωνία με την οικογένεια Μοράτι της Ιταλίας για την αγορά της ιταλικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου Saras.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης