Το Seli Project προωθείται από τους επιχειρηματίες Κ.Μητσιολίδης και Χρ. Μποζατζίδη και το Faethon Project από τον όμιλο του εφοπλιστή Τσάκου σε συνεργασία με τη γερμανική Altus
Τα δυο έργα, με τις επωνυμίες Seli και Faethon και συνολική ισχύ 813 MW, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2025 και θα χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό δημόσιο μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων διαφορικής ενίσχυσης (Cfds).
Το συνολικό κόστος για το δημόσιο θα ανέλθει σε 1 δις ευρώ και η χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης για 20 έτη εγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Κατασκευή φωτοβολταϊκών με αποθήκευση
To Faethon Project προβλέπει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 252 MW ο καθένας, με ενσωματωμένες μονάδες αποθήκευσης και έναν υποσταθμό υπερυψηλής τάσης. Το έργο θα επιτρέψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση της περίσσιας, η οποία θα χρησιμοποιείται τις ώρες αιχμής της κατανάλωσης. Το project έχει συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και προωθείται από τον όμιλο του εφοπλιστή Τσάκου σε συνεργασία με τη γερμανική Altus οι οποίοι μέσω των θυγατρικών τους Ενέργεια Υπερίωνας και Ilos New Energy Greece έχουν συστήσει την κοινοπραξία Faethon.
Οι δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα εγκατασταθούν στη Δημοτική Ενότητα Δομοκού (Κοινότητες Αχλαδέας, Μαντασιάς και Βουζίου) της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Το Seli Project προωθείται από τους επιχειρηματίες Κωνσταντίνο και Μαρία Μητσιολίδη και Χριστόδουλος Μποζατζίδης, της Green Line Energy, της εταιρίας που εισάγει τα τρακτέρ John Deere και δραστηριοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Το Seli Project περιλαμβάνει την κατασκευή ενός φωτοβολταικού σταθμού 309 MW με ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης. Στοχεύει στη βελτιστοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της σταθερότητας του δικτύου.
Με CfD η ενίσχυση
Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η ενίσχυση του 1 δις ευρώ θα πάρει τη μορφή CfD (σύμβαση επί της διαφοράς) για περίοδο είκοσι ετών. Αυτό σημαίνει ότι ειδική τεχνική επιτροπή θα ορίσει τιμή διάθεσης της ενέργειας από τα δυο project κάνοντας ανάλυση κόστους-οφέλους και εκτίμησης του κινδύνου. Επίσης θα οριστεί μια τιμή αναφοράς που θα είναι ο μηνιαίος σταθμισμένος μέσος όρος της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Όταν η τιμή αναφοράς είναι χαμηλότερη από την τιμή που θα συμβλαιοοποιηθεί για τις νέες μονάδες, οι δικαιούχοι θα δικαιούνται να λάβουν πληρωμές ίσες με τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών. Ωστόσο, όταν η τιμή αναφοράς είναι πάνω από την συμβολαιοποιημένη τιμή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν τη διαφορά στις ελληνικές αρχές. Το καθεστώς θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι δεν θα αποζημιώνονται υπερβολικά για περιόδους που η τιμή αναφοράς είναι υψηλότερη από την συμφωνημένη τιμή εξάσκησης. Η στήριξη για τα έργα θα καταβάλλεται ετησίως σε περίοδο 20 ετών.
Και τα δύο έργα αναμένεται να αυξήσουν την ετήσια καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο ελληνικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 1,2 TWh. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 2,1% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2020. Επιπλέον, τα δύο έργα θα ενισχύσουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
www.worldenergynews.gr