Στην πρώτη γραμμή αποθήκευση, ηλιακά, αιολικά, δέσμευση άνθρακα και πρώτες ύλες
Έως το καλοκαίρι αναμένεται να παρουσιαστεί και να ξεκινήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές, με την εφαρμογή ενός νέου συστήματος μοριοδότησης βάσει του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επενδυτικών προτάσεων. Η προσαρμογή των επιχειρήσεων στις αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση, ώστε αφενός να γίνουν ανθεκτικές σε ακραία γεγονότα και αφετέρου να μην επιβαρύνουν το κλίμα με επικίνδυνες εκπομπές ρύπων, θα αποτελεί προτεραιότητα, προτάσσοντας επενδύσεις βάσει της περιβαλλοντικής τους αναβάθμισης.
Έτσι, με τη νέα μοριοδότηση που σχεδιάζει το επιτελείο του Υπουργείου Ανάπτυξης θα υποστηριχθούν οι επενδύσεις στην παραγωγή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών, όπως επίσης και του υποστηρικτικού τους εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ηλιακών και αιολικών πάρκων. Επίσης, θα πριμοδοτηθεί η παραγωγή νέας τεχνολογίας η οποία θα αφορά στη δέσμευση και αποθήκευση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), μηχανολογικού εξοπλισμού ανακύκλωσης κλπ.
Μεταποίηση και εκμετάλλευση στρατηγικών υλών
Στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού νόμου θα τοποθετηθούν και οι επενδύσεις στην εξορυκτική βιομηχανία που θα αφορούν στη μεταποίηση και στην εκμετάλλευση στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών, οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς μια οικονομία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα. Τέτοιες ύλες είναι το γάλλιο, το νικέλιο, το αλουμίνιο, το γερμάνιο, το λίθιο, το μαγγάνιο κ.ά.
Επιπλέον, επενδύσεις σε ναυπηγία, βιομηχανία οχημάτων, μεταποίηση τροφίμων κ.λπ. οι οποίες θα καταφέρουν να πετύχουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας ή μείωση των εκπομπών άνθρακα και θα εντάσσονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας θα λαμβάνουν αντίστοιχη μοριοδότηση στις αιτήσεις τους και θα απολαμβάνουν μια προτεραιοποίηση, με στόχο την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης.
Έρευνα και καινοτομία
Η μοριοδότηση για την υπαγωγή επενδύσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα σχετίζεται με δράσεις οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην έρευνα και στην καινοτομία σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και με πανεπιστήμια, στην εγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανωμένους βιομηχανικούς υποδοχείς, όπως είναι τα βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα, σε δημοσιευμένες ετήσιες εκθέσεις αειφορίας (ESG) κλπ.
Ειδικά για την υιοθέτηση των παραγόντων ESG (Environmental, Social, Governance) που «μετρούν» τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας επένδυσης καθώς και την εταιρική κοινωνική ευθύνη μιας επιχείρησης θα μοριοδοτούν όλες τις επενδύσεις, σε όλους τους παραγωγικούς τομείς όπως στον ενεργειακό, στον τουριστικό, στον αγροτικό, στον ναυτιλιακό κ.λπ. Ακόμη, θα μοριοδοτείται και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων ώστε να προτεραιοποιούνται όσες επιχειρήσεις είναι κυρίως εξαγωγικές.
Έτσι, με τις προωθούμενες αλλαγές αναμένεται να διαφοροποιηθεί ο «πυρήνας» στα υφιστάμενα καθεστώτα αναπτυξιακών νόμων προκειμένου να «πρασινίσει» το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επενδυτικών προτάσεων.
www.worldenergynews.gr