Η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ενεργή ως προς την προστασία των ενεργειακών της υποδομών λόγω της Ρωσίας δήλωσε ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας, αξιωματούχος του Οργανισμού Άμυνας της ΕΕ (EDA)
Ανάμεσα στους άλλους κινδύνους, περίοπτη θέση κατέχουν οι κυβερνοεπιθέσεις και οι δολιοφθορές σε υποθαλάσσιες διασυνδέσεις και αγωγούς.
Σύμφωνα με το Montel, ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δίδαξε την Ευρώπη μερικά πολύ σημαντικά μαθήματα για την ζωτική ανάγκη της προστασίας των ενεργειακών υποδομών της.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώθηκαν υποβρύχιες εκρήξεις και συνακόλουθες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που μετέφεραν το καύσιμο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Αυτό συνέβη αφού στο μεταξύ το Nord Stream 1 τέθηκε εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.
Τον περασμένο Οκτώβριο πάλι, ο αγωγός Balticconnector για τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας τέθηκε κι αυτός εκτός λειτουργίας μετά από αδιευκρίνιστη βλάβη που προκάλεσαν άγνωστοι παράγοντες.
Κάλεσμα για υποστήριξη της βιομηχανίας
Ο Χατζησάββας στην παρέμβασή του στο συνέδριο, προέτρεψε την αιολική βιομηχανία να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας της καθώς στηρίζεται σε κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές οι οποίες μπορούν εύκολα να αποτελέσουν στόχο σαμποτάζ.
Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό η συμμαχία του ΝΑΤΟ και η αιολική βιομηχανία εργάζονται από κοινού για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με ενδεχόμενους κινδύνους και απειλές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Daniel Mortensen από την ομάδα άμυνας και ασφάλειας της εταιρείας Orsted, δήλωσε πως είναι σημαντικό να καθιερωθεί η συστηματική επιτήρηση και φύλαξη των υποθαλάσσιων και χερσαίων ενεργειακών υποδομών καθώς και του περιβάλλοντος χώρου.
Οποιαδήποτε εταιρεία ή φορέας αιολικής ενέργειας θα πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή με τις αρχές εάν ανακαλύψει κάτι ύποπτο στον βυθό της θάλασσας ή σε μια τουρμπίνα ανεμογεννήτρια, πρόσθεσε ο Mortsensen.
Οι δηλώσεις αυτές σε σχέση με τον ρωσικό κίνδυνο για την Ευρώπη, είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ο ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ James Appathurai.
O Αppathurai είχε αναφέρει ότι η Ουκρανία έπεσε πολλές φορές θύμα ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων σε νευραλγικές υποδομές της, γεγονός από το οποίο δεν έχει διδαχθεί η Δύση, η οποία συνδέει όλες τις κρίσιμες υποδομές της με το Διαδίκτυο.
www.worldenergynews.gr