Μελέτη χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα έργων ΑΠΕ
Η μελέτη Atlantic Offshore Wind Transmission Study αποκαλύπτει ότι μετά το 2030 η στρατηγική σύνδεση έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων δικτύων μεταφοράς (σε αντίθεση με τα πρώτα έργα που θα συνδέονται μεμονωμένα με το χερσαίο δίκτυο) θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, στη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και ελαχιστοποίηση των διαταραχών στα ωκεάνια οικοσυστήματα.
«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια τροφοδοτεί ήδη περισσότερα από 100.000 σπίτια κατά μήκος της ανατολικής ακτής, με τη δυνατότητα ανάπτυξης και περαιτέρω ενίσχυσης της αξιοπιστίας του δικτύου και μείωσης ακόμη περισσότερων ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Jennifer M. Granholm (υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ).
Πλεονεκτήματα από τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών
Η έρευνα (διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του DOE και το Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικής Ειρηνικής), διαπίστωσε ότι τα οφέλη από τη σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών για τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς συχνά υπερτερούν του κόστους, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για προσθήκη δυναμικότητας μετάδοσης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ανατολικής Ακτής.
Αυτά τα διαπεριφερειακά υπεράκτια δίκτυα μεταφοράς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της συμφόρησης του δικτύου, στην αύξηση της αξιοπιστίας του συστήματος, στη χαμηλότερη περικοπή και στη ροή ισχύος από περιοχές με χαμηλότερη τιμή σε περιοχές υψηλότερες τιμές, μειώνοντας το κόστος για τους καταναλωτές.
Θα μπορούσε επίσης να μειώσει την παραγωγή από μονάδες που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα κατά 5,5–9,2 τεραβατώρες ετησίως το 2050.
Επιπλέον, η μελέτη εντόπισε εφικτούς διαδρόμους μετάδοσης, λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς συν-χρήσης των ωκεανών, όπως στρατιωτικές ζώνες και ναυτιλιακά κανάλια, καθώς και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τεχνητούς ύφαλους.
Η μελέτη ενημέρωσε επίσης το τελικό σχέδιο δράσης για την υπεράκτια αιολική μετάδοση του Ατλαντικού το οποίο παρέχει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για τη σύνδεση της πρώτης γενιάς υπεράκτιων αιολικών έργων του Ατλαντικού με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Προέλευση και χρηματοδότηση της έρευνας
Τόσο η Μελέτη Υπεράκτιας Αιολικής Μετάδοσης του Ατλαντικού όσο και το Σχέδιο Δράσης χρηματοδοτήθηκαν από το Γραφείο Τεχνολογιών Αιολικής Ενέργειας της DOE.
Το Σχέδιο Δράσης ηγήθηκε από το Γραφείο Ανάπτυξης Δικτύων της DOE, σε συνεργασία με το Γραφείο Τεχνολογιών Αιολικής Ενέργειας και το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεανών του Υπουργείου Εσωτερικών.
www.worldenergynews.gr