Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ανακάμπτουν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη (euractiv.com)

Ανακάμπτουν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη (euractiv.com)

Σε τροχιά για το 2023 στόχοι αιολικής ενέργειας της Ευρώπης

Σε καλό δρόμο επιστρέφουν οι επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες είχαν πάρει την κατιούσα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά εσχάτως εκείνη η πορεία (πτωτική) φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της, σύμφωνα με δημοσίευμα του euractiv.com.

Οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας της Ευρώπης θα πρέπει να παράγουν 37 γιγαβάτ ετησίως για να διατηρήσουν την ΕΕ σε τροχιά προς την επίτευξη του στόχου της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.

Τα ποσοστά δόμησης είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι χρειάζεται, φθάνοντας συνολικά τα 17 GW για το 2023.

«Τα πράγματα είναι και πάλι σε καλό δρόμο», ανακοίνωσε ο Giles Dickson (Διευθύνων Σύμβουλος του βιομηχανικού συνδέσμου WindEurope με περίπου 500 μέλη σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας), την Πέμπτη 21 Μαρτίου.

Εν μέσω αύξησης 70% στις άδειες που χορηγούνται στη Γερμανία (μεγαλύτερη αγορά του κλάδου) και τον δανέζικό κατασκευαστικό κολοσσό Vestas που επιστρέφει στην κερδοφορία, ο κλάδος έχει πλέον αυτοπεποίθηση.

«Ναι, μπορούμε», είπε ο Dickson όταν ρωτήθηκε εάν η βιομηχανία θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ.

Αυτό που οι εκπρόσωποι του κλάδου περιέγραψαν το 2023 ως μια «τέλεια καταιγίδα» υψηλών τιμών εμπορευμάτων, υψηλών επιτοκίων και αστάθειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται να έχει υποχωρήσει.

 

Σημάδια ανάκαμψης επενδύσεων ΑΠΕ

Αντίθετα, γίνονται επενδύσεις σε νέες υπεράκτιες εγκαταστάσεις.

Η Vestas κατασκευάζει 2 εργοστάσια στην πολωνική πόλη Szczecin και ένα στο Gdańsk.

«Άλλα 3 εργοστάσια ιδρύματος ανοίγουν στην Ευρώπη», προσθέτει ο Dickson.

Δύο τεράστια εργοστάσια βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια σταθμών που συγκεντρώνουν ενέργεια και τη μετατρέπουν πριν την στείλουν στην ακτή. Ένα στο Κάρντιφ του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα άλλο στο Ρόστοκ της Γερμανίας.

«Αυτό είναι αναζωογόνηση στην Ευρώπη της μεταποίησης που συνέβαινε στη Σιγκαπούρη, τον Κόλπο και την Άπω Ανατολή», προσθέτει.

Η χερσαία αιολική ενέργεια έχει «πλεονάζουσα δυναμικότητα» λόγω των πρόσφατων πτώσεων που προκαλούνται από αδειοδοτήσεις συμφόρησης, αλλά αυτά τα εργοστάσια εκσυγχρονίζονται «έτσι η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να προσφέρει», λέει ο επικεφαλής της εμπορικής ένωσης.

 

Νέοι κανόνες - Νέα αισιοδοξία

Η αιολική βιομηχανία πιστώνει την ΕΕ και την απάντησή της στην ενεργειακή κρίση για τη νέα αισιοδοξία της.

«3 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ υιοθέτησε την ενεργειακή της στρατηγική REPowerEU.

Το βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής ήταν μια μεγάλη ώθηση στην απλούστευση των κανόνων και των διαδικασιών αδειοδότησης», εξήγησε.

Χρησιμοποιώντας εξουσίες έκτακτης ανάγκης, οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν κανόνες έκτακτης αδειοδότησης στα τέλη του 2022 οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ το 2023. Τώρα, ο κλάδος αισθάνεται τις επιπτώσεις τους μιας και οι ειδικοί κανόνες έχουν ενσωματωθεί έκτοτε στο τακτικό πλαίσιο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά. Η ΕΕ διαδραμάτισε βασικό ρόλο εδώ, εισάγοντας νέους νομικά δεσμευτικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόσουν όλες οι εθνικές κυβερνήσεις για να απλοποιήσουν την αδειοδότηση», λέει ο Dickson, αναφερόμενος σε νέους κανόνες όπως ένα ανώτατο όριο δύο ετών στην αξιολόγηση αδειών.

 

Πρωταθλήτρια στις ΑΠΕ η Γερμανία

Εκτός από τις πιο γρήγορες άδειες, η Γερμανία έφερε μια άλλη εθνική ιδέα στην υπόλοιπη Ευρώπη: την έννοια του «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος» που ισχύει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η οποία κατοχυρώθηκε (προς μεγάλη χαρά της βιομηχανίας) και στους κανόνες έκτακτης ανάγκης.

«Η επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας πρέπει τώρα να αντιμετωπίζεται από τις δημόσιες αρχές και τα δικαστήρια και τους δικαστές ως ζήτημα υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος.

Κερδίζουμε δικαστικές υποθέσεις στη Γερμανία που χάσαμε παλιά», προσθέτει ο Dickson.

Η Γερμανία «οδήγησε την ευρωπαϊκή συζήτηση για όλα αυτά. Ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

 

Ανάγκη για προληπτικές επενδύσεις

Αντί για τα αιώνια ζητήματα αδειοδότησης που μαστίζουν τον κλάδο, ένα άλλο ζήτημα «σηκώνει κεφάλι»: το χάσμα του δικτύου της Ευρώπης σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις που απαιτούνται μέχρι το 2030.

«Δεν θα επιτύχουμε τη σημαντική αύξηση των ετήσιων ρυθμών εγκατάστασης που προβλέπουμε, από 16 GW σε 29 GW ετησίως, εάν αποτύχουμε στη συσσώρευση των δικτύων», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ένωσης βιομηχανίας.

Για το σκοπό αυτό, ζητά «προληπτικές επενδύσεις» για να προλάβουν τα μελλοντικά αιολικά πάρκα αντί να τα υποβιβάσουν σε μια ουρά… σύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης