Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η βιομηχανία υδρογόνου δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη επανεκλογή Trump (Ηydrogen Insight)

Η βιομηχανία υδρογόνου δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη επανεκλογή Trump (Ηydrogen Insight)
Ο IRA έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλής στις ρεπουμπλικανικές πολιτείες για να καταργηθεί
Οι φορολογικές πιστώσεις για την παραγωγή υδρογόνου που ψηφίστηκαν από το Κογκρέσο το 2022 δεν θα καταργηθούν εάν ο Donald Trump ανακτήσει την προεδρία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) - τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση και lobby για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας και σημαντικό χρηματοδότη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, ο νόμος του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος εγκαινίασε τις φορολογικές πιστώσεις για το υδρογόνο, έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλής στις ρεπουμπλικανικές πολιτείες για να καταργηθεί, αν και ο Trump φαίνεται να πηγαίνει κόντρα στη βούληση των Συντηρητικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του API Mike Sommers δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές σπουδαίες διατάξεις στο IRA, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών πιστώσεων τόσο για την καθαρή παραγωγή υδρογόνου (45V) όσο και για τη δέσμευση άνθρακα (45Q), οι οποίες μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν από τα έργα μπλε υδρογόνου.

«Νομίζω ότι αν ο Trump γίνει ξανά πρόεδρος, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση του IRA. Παρεμπιπτόντως, εμείς δεν θα υποστηρίζαμε ποτέ μια πλήρη κατάργηση του IRA», ανέφερε.

Ο Sommers, δήλωσε επίσης στον ιστότοπο για την ενέργεια, E&E News, ότι το API θα εργαστεί σθεναρά για να διασφαλίσει ότι οι διατάξεις που υποστηρίζουμε στον IRA θα διατηρηθούν εάν ο Trump ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι οι πιστώσεις 45V είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν για τη βιομηχανία.

Κάποιες διατάξεις πρέπει να αλλάξουν


Ο Dan Brouillette, ο οποίος ήταν ο τελευταίος υπουργός Ενέργειας του Trump και τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος του Edison Electric Institute - ενός εμπορικού οργανισμού που εκπροσωπεί όλες τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας που ανήκουν σε επενδυτές – σημείωσε σχετικά πως «επικρατεί η άποψη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών νομοθετών ότι όλες οι φορολογικές πιστώσεις είναι καλές».

Ταυτόχρονα βέβαια, ο Sommers -στην ίδια γραμμή πλεύσης με εκπροσώπους εμπορικών ενώσεων- δήλωσε στο συνέδριο ότι οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορους επιμέρους κανόνες, θα πρέπει να αλλάξουν.

«Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια από εταιρείες - μέλη του API που είναι έτοιμες να επενδύσουν στη νέα οικονομία του υδρογόνου. Αλλά αυτή η επένδυση θα μείνει στο περιθώριο αν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν εισάγουν τους κατάλληλους κανονισμούς»

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας, Maria Korsnick, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται σήμερα οι κανόνες, ιδίως αυτός για την προσθετικότητα, ο οποίος αποκλείει τους υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από το να πληρούν τις προϋποθέσεις για φορολογικές πιστώσεις υδρογόνου.

«Θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα τα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια να παράγουν επίσης υδρογόνο εκτός από ηλεκτρική ενέργεια. Γιατί όχι;», δήλωσε η ίδια.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της American Gas Association (AGA) Karen Harbert κατηγόρησε την κυβέρνηση Βiden ότι προσπαθεί να επανερμηνεύσει τον IRA.

Η σχετική νομοθεσία καθορίζει μόνο τα επίπεδα εκπομπών ρύπων που θα μπορούσαν να τύχουν επιδοτήσεων ενώ δεν κάνει καμία αναφορά σε άλλα κριτήρια που είχαν καθοριστεί σε προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Θέλουν αυτή η φορολογική πίστωση να ισχύει μόνο για έναν συγκεκριμένο τύπο υδρογόνου, το πράσινο Η2, ενώ αν πραγματικά θέλουμε να τονώσουμε την αγορά, θα πρέπει η πίστωση να είναι ανοικτή σε όλους τους τύπους υδρογόνου», δήλωσε στο συνέδριο η Harbert.

Οι χρηματοδοτήσεις

Η API έχει μέχρι στιγμής δώσει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια σε ρεπουμπλικανικές ομάδες μέσω της επιτροπής πολιτικής δράσης (PAC) στον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, ενώ το Edison Electric Institute έχει επίσης δωρίσει μέχρι στιγμής 156.000 δολάρια στους Ρεπουμπλικάνους, εκτός από τα 68.000 δολάρια στους Δημοκρατικούς, μέσω της «PowerPAC» του.

Το PAC της AGA έχει δωρίσει μέχρι στιγμής 91.500 δολάρια στους Ρεπουμπλικάνους στον τρέχοντα εκλογικό κύκλο και 29.000 δολάρια στους Δημοκρατικούς.

Υπενθυμίζεται πως ο Donald Trump θα είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ εάν κερδίσει - και με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι στη φυλακή - θα αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης