Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

WoodMac: Πιθανή η μη επίτευξη των υπερβολικών στόχων της ΕΕ για ΑΠΕ - Η στάση της Ελλάδας

WoodMac: Πιθανή η μη επίτευξη των υπερβολικών στόχων της ΕΕ για ΑΠΕ - Η στάση της Ελλάδας

Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας αμφισβητεί εάν είναι ρεαλιστικοί ορισμένοι από τους στόχους που τέθηκαν - Η χώρα μας ενώπιον των δεσμεύσεών της

Οι φιλόδοξες δεσμεύσεις για την αιολική ενέργεια στην ξηρά που έχουν τεθεί από πολλά κράτη της ΕΕ μπορεί να αποδειχθούν ότι αγγίζουν ή ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής και δεν αποκλείεται να απορριφθούν, σύμφωνα με έκθεση της Wood MacKenzie (WoodMac).

 

Ο παγκόσμιος πάροχος δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων για την ενεργειακή μετάβαση, ανέφερε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να αποφευχθεί η απώλεια των περισσότερων εθνικών στόχων και ενός στόχου της ΕΕ.

Στο κάδρο… βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία θα πρέπει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που η ίδια έβαλε.

 

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ξεκίνησε το «σχέδιο δράσης της για την αιολική ενέργεια» τον Οκτώβριο για να βοηθήσει το μπλοκ να επιτύχει τον ευρύτερο στόχο του να λαμβάνει τουλάχιστον το 42,5% της ενέργειάς του από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Το σχέδιο απαιτούσε βραχυπρόθεσμες (2024 έως 2026) δεσμεύσεις για την αιολική ενέργεια τις οποίες έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα 21 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Πολλά από αυτά έχουν «μεγάλες φιλοδοξίες» για την ενίσχυση της χερσαίας αιολικής τους δυναμικότητα έως το 2026, ανέφερε μια νέα έκθεση από την εταιρεία συμβούλων ενέργειας WoodMac η οποία διαπίστωσε ότι αυτές οι υποσχέσεις μπορεί ωστόσο να είναι «λίγο υπερβολικές».


Το ύψος… των υποσχέσεων και η πρόβλεψη της WoodMac

Συνολικά, οι ανακοινωθείσες υποσχέσεις ανέρχονται σε 65,7 GW, «ξεπερνώντας άνετα» τα 58,2 GW.

Σύμφωνα με την WoodMac, αυτές οι χώρες πρέπει να επιτύχουν τα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα τα οποία έχει επιβάλει η ΕΕ. Η Δυτική και η Νότια Ευρώπη «ηγούνται» με σχεδόν 50 GW του συνόλου.

«Ο βραχυπρόθεσμος καθορισμός στόχων στέλνει θετικά μηνύματα στην αγορά», δήλωσε η WoodMac, αλλά αμφισβήτησε εάν ορισμένοι από αυτούς τους στόχους είναι ρεαλιστικοί, έχοντας αναλύσει τις δεσμεύσεις έναντι των δικών της προβλέψεων για την αύξηση της αιολικής δυναμικότητας στο μπλοκ.

Η WoodMac προβλέπει 36% αύξηση της συνολικής δυναμικότητας στον αιολικό τομέα της ΕΕ από το 2024 έως το 2026 σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία από το 2021 έως το 2023.

«Αν και αυτό ακούγεται υγιές, είναι πολύ κάτω από την ανάπτυξη του 60% που αντιπροσωπεύουν οι δεσμεύσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την αιολική ενέργεια του μπλοκ.

Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των συνολικών δεσμεύσεων θα χαθούν κατά 17%.

Σε εθνικό επίπεδο, η φιλοδοξία της Ισπανίας ξεχωρίζει», ανέφερε, με την υπόσχεση να διπλασιαστούν οι ετήσιες χερσαίες προσθήκες όλων των εποχών τα επόμενα 2 χρόνια.

Με βάση τη δική της ανάλυση του υπάρχοντος αγωγού έργου, που επιτρέπει περιορισμούς μετάδοσης, η WoodMac είπε ότι αναμένει «μόνο το 43% αυτής της δέσμευσης να εκπληρωθεί».

 

Δεσμεύσεις Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών

Εν τω μεταξύ, αν και εξακολουθεί να είναι σημαντική, στα 23,6 GW, «η υπόσχεση της Γερμανίας αντιπροσωπεύει μια υποβάθμιση 5 GW από το αρχικό της σχέδιο για την περίοδο.

Παρόλα αυτά, αναμένουμε ότι τα γραφειοκρατικά σημεία συμφόρησης θα σημαίνουν ότι η Γερμανία υπολείπεται σημαντικά από τον στόχο της, ο οποίος είναι 67% υψηλότερος από την πρόβλεψή μας για προσθήκες χωρητικότητας στη χώρα.

Ορισμένα μικρότερα κράτη μέλη έχουν κάνει επιθετικές… δεσμεύσεις.

Για παράδειγμα, η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία έχουν δεσμευτεί για 3,8 GW προσθηκών έως το τέλος του 2026 – αν και αυτό ακολουθεί μια τριετή περίοδο κατά την οποία εγκαταστάθηκαν μόλις 187 μεγαβάτ (MW)», όπως γνωστοποίησε η WoodMac σύμφωνα με την οποία η Ολλανδία είναι πιθανό να ξεπεράσει εύκολα τη δέσμευσή της για 400 MW για την περίοδο.

Σημειώνει όμως ότι οι περιορισμοί γης έχουν ωθήσει την ολλανδική κυβέρνηση να επικεντρωθεί περισσότερο στην υπεράκτια ανάπτυξη.

«Η Φινλανδία είναι επίσης πιθανό να υπερβεί σημαντικά τις (ομολογουμένως μέτριες) δεσμεύσεις της κυβέρνησής της, χάρη σε έναν μεγάλο αγωγό επιτρεπόμενων έργων και αποτελεσματικών διαδικασιών σύνδεσης στο δίκτυο».

Άλλες χώρες που θα πρέπει να «βγάλουν τον βαθμό» είναι η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης