Ενέργεια

Έτοιμη για το μεγάλο restart η αιολική βιομηχανία της Ευρώπης

Έτοιμη για το μεγάλο restart η αιολική βιομηχανία της Ευρώπης
Από το 2024 η αιολική ενέργεια θα ανεβάσει ρυθμούς, δείχνει νέα έκθεση
Η αιολική βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει συνεχώς προκλήσεις, συγκεντρώθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, όπου οι εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν την αξία του στους φορείς χάραξης ενεργειακής πολιτικής, δείχνοντας σίγουροι για τις προοπτικές των ΑΠΕ στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Euractiv, μετά από χρόνια στασιμότητας στην κατασκευή αιολικών πάρκων και μετά από σωρεία προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας έδειχνε να είναι νεκρή το 2023.

Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών της Ευρώπης εμφάνιζαν ζημίες σε όλους τους τομείς, ενώ η Siemens Energy έπρεπε να διασωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το 2024 όμως, τα πράγματα φαίνονται να παίρνουν διαφορετική τροπή.

Ενδεικτικά, η Vestas από τη Δανία, έγινε και πάλι κερδοφόρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023 λόγω της βελτίωσης στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και της αύξησης των παραγγελιών ανεμογεννητριών.

Ο άνεμος μας, η αξία μας

«Ο άνεμός μας, η αξία μας», ήταν το σύνθημα της ετήσιας συνάντησης του αιολικού κλάδου, που αυτή τη φορά φιλοξενήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Στην Ισπανία το 2019, η αθροιστική ισχύς αιολικής ενέργειας ελάχιστα αυξήθηκε, ενώ η ηλιακή ισχύς τριπλασιάστηκε, ενώ μετά τη Γερμανία, η χώρα της ιβηρικής είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της αιολικής βιομηχανίας, με περίπου 31 GW ανεμογεννητριών εγκατεστημένες πριν από την ύφεση.

Μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στην εκδήλωση δείχνει ότι η αιολική ενέργεια θα συνεισφέρει 49 δισεκατομμύρια ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ (ή 0,22%), εξοικονομώντας κάθε χρόνο τέσσερις ποσότητες φυσικού αερίου του Nord Stream 1 και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων κατά 262 εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο μέχρι το 2030.

Ο τομέας προβλέπεται να απασχολήσει περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους, από 300.000 που είναι σήμερα, και σε αντίθεση με την ηλιακή ενέργεια, όπου οι περισσότερες θέσεις εργασίας αφορούν την εγκατάσταση και τη συντήρηση, η αιολική βιομηχανία προσφέρει πολυπόθητες θέσεις εργασίας.

Τα προβλήματα

Όμως η αιολική ενέργεια, η οποία ευδοκιμεί στην Ισπανία, όπως το έθεσε η γνωστή αναλύτρια Jennifer Chase, θα χρειαστεί κάποια βοήθεια και οι υπεύθυνοι χάραξης της ενεργειακής πολιτικής έχουν κάθε λόγο να την παράσχουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αιολική ενέργεια σε σύγκριση με την ηλιακή είναι ότι δεν υπάρχει πάντα ο επιθυμητός άνεμος, ενώ επιπρόσθετα, η ετήσια έκθεση της βιομηχανίας δείχνει ως βασικό πρόβλημα και τον υψηλό πληθωρισμό και συνακόλουθα και τα υψηλά επιτόκια.

Ταυτόχρονα, η έκθεση δείχνει πως η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα είναι ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες εισήγαγαν εξαρτήματα ανεμογεννητριών αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης