Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Pulse - ΕΕΑ: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες επιχειρηματίες για την οικονομία - Προβληματισμός για την ακρίβεια

Δημοσκόπηση Pulse - ΕΕΑ: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες επιχειρηματίες για την οικονομία - Προβληματισμός για την ακρίβεια

Μόλις το 37% είναι αρκετά ή πολύ αισιόδοξο

Τον έντονο προβληματισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών για το μέλλον της εγχώριας οικονομίας και της επιχείρησής τους, διαπιστώνει η έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ).


Ειδικότερα, σε δείγμα 1.502 ενηλίκων από τον γενικό πληθυσμό, το 50% ανησυχεί λίγο ή πολύ για τη βιωσιμότητα της εργασίας του.

Ανάμεσα στους επαγγελματίες, τα ποσοστά διαμορφώνονται σε αντίστοιχα επίπεδα με 56% να ανησυχεί και το 42% όχι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με την τελευταία αντίστοιχη έρευνα, που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Επίσης, από τη δημοσκόπηση στον γενικό πληθυσμό προκύπτει ότι το 37% είναι αρκετά ή πολύ αισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες έναντι του 60% που δηλώνει αρνητικό. Αντίστοιχο είναι και το χάσμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες, ενώ σε αμφότερες τις κατηγορίες έχει σημειωθεί βελτίωση από τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Προβληματισμός για την ακρίβεια

Μεγάλο πρόβλημα, αν και σε μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο έτος παραμένει η ακρίβεια, με το 65% των ερωτηθέντων στο σύνολο του δείγματος (και 64% των επιχειρηματιών) να λέει ότι οι αυξήσεις τιμών είναι πολύ σημαντικό θέμα.

 

Μεγαλύτερο προβληματισμό, για το 61% του πληθυσμού, προκαλεί η κατηγορία των βασικών αγαθών, δηλαδή τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ κλπ), ενώ ακολουθεί η ενέργεια, η οποία ανησυχεί το 25%.

Στους επαγγελματίες τα ποσοστά αυτά διαφέρουν, με το 51% αυτών να εκφράζει ανησυχίες για τα βασικά αγαθά και το 32% για το κόστος της ενέργειας.

Επίσης, η στέγη αποτελεί αρκετά ή πολύ σημαντικό πρόβλημα (για το 51% του πληθυσμού) για τους περισσότερους από όσους απάντησαν ότι δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία (62%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες, καθώς ο ένας στους τρεις απαντά ότι έχει ιδιόκτητη κατοικία.

Σε ό,τι αφορά τα νέα τιμολόγια ρεύματος, η επικρατέστερη απάντηση (37%) ήταν πως η επιλογή χρώματος δεν ήταν «ούτε εύκολη-ούτε δύσκολη».

 

Ευρωεκλογές

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εξετάστηκε και το θέμα των ευρωεκλογών, με το 47% να απαντά ότι θα ψηφίσει το ίδιο με ό,τι είχε ψηφίσει στις εθνικές εκλογές.

 

Τέλος, το 87% των Ελλήνων δηλώνει πως γνωρίζει τα θέματα που απασχολούν αγρότες και τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται.

H πλειονότητά τους (70%) τα αντιμετωπίζει θετικά, έναντι 17% που τοποθετείται αρνητικά. Αντίστοιχη, με μικρές διαφορές, είναι η εικόνα και στους αυτοαπασχολούμενους.


Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Από τα ευρήματα φαίνεται ξεκάθαρα η ανησυχία των ερωτηθέντων για το μέλλον της οικονομίας αλλά και της απασχόλησης τους καθώς και το πρόβλημα που υπάρχει λόγω της ακρίβειας, κυρίως στις τιμές των τροφίμων,

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας είναι η ανάγκη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών για επιπλέον στήριξη στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της οικονομίας».

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_15.png


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_10.png

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_3_9.png

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης