Τελευταία Νέα

Πώς μοιράζονται τα 2 GW ηλεκτρικού χώρου για τα Υπεράκτια Αιολικά –Τα επόμενα βήματα

Πώς μοιράζονται τα 2 GW ηλεκτρικού χώρου για τα Υπεράκτια Αιολικά –Τα επόμενα βήματα

Νέα μελέτη θα εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ

 

Μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ πρόκειται να εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ και θα την υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ, τροποποιώντας το σημερινό επενδυτικό σχέδιο.

Όπως αναφέρει στο δεκαετές επενδυτικό του πλάνο θα κάνει εκτίμηση του προϋπολογιζόμενου κόστους ανάπτυξης των δικτύων αυτών, το οποίο θα επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και θα ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ).

Τη μελέτη ο ΑΔΜΗΕ, θα εκπονήσει αφού λάβει υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, ενώ τονίζεται ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης από το ΕΣΜΗΕ, μέχρι και το Σημείο Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ.

Δέσμευση ηλεκτρικού χώρου

Μετά από αίτημα του Φορέα ΥΑΠ, ο ΑΔΜΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ, θα εκδώσει απόφαση δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση με το ΕΣΜΗΕ της εκτιμώμενης ισχύος Έργων ΥΑΠ που αντιστοιχεί στις ΠΟΑΥΑΠ που θα εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα.

Όπως αναφέρει τον Ιανουάριο του 2024, η Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Έργων ΥΑΠ εισηγήθηκε τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για υποδοχή έργων ΥΑΠ συνολικής ισχύος 2 GW, η οποία επιμερίζεται ανά περιοχή του ΕΣΜΗΕ ως εξής: ΥΑΠ Θράκη (ενδεικτικά ΚΥΤ Ν. Σάντας) 600 MW, Κρήτη 600 , Κυκλάδες (Σύρος/Πάρος/Νάξος) 250 MW Αττική (ΚΥΤ Παλλήνης/ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) 200 MW, Δωδεκάνησα (ενδεικτικά Κως/Σορωνή) 350 MW.

Ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων

O ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι η επέκταση του Διασυνδεδεμένου Συστήματος Μεταφοράς στο νησιωτικό χώρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις και καθιστά περισσότερο εφικτή τη δυνατότητα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεδομένου ότι μειώνει σημαντικά τις αποστάσεις για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πηγή παραγωγής σε σημεία σύνδεσης του Συστήματος, καθιστώντας οικονομικοτεχνικά βιώσιμες νέες περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Όπως σημειώνει προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη με το συνδυασμό έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε «κοινό» διασυνδετικό δίκτυο με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα έναντι των ανεξάρτητων ακτινικών συνδέσεων, διαφαίνεται η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών στον θαλάσσιο χώρο με σκοπό τη βέλτιστη «κοινή» σύνδεση υπεράκτιων αιολικών πάρκων ή αιολικών πάρκων επί νησιών που θα ανήκουν σε διαφορετικούς παραγωγούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης