Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 41 TWh πέρυσι
Η αιολική παραγωγή ξεπέρασε την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα και φυσικό αέριο για πρώτη φορά και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας της ΕΕ μετά την πυρηνική ενέργεια το 2023, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ρυθμιστική υπηρεσία ενέργειας της ΕΕ Acer.
Η παραγωγή αιολικής ενέργειας της ΕΕ έφτασε τις 469 TWh πέρυσι, αυξημένη κατά 13% σε σχέση με το περασμένο έτος, ακολουθώντας την πυρηνική παραγωγή με 613 TWh.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13% στις 448 TWh, τοποθετώντας την στην τρίτη θέση. Το 2022 ήταν μια περιορισμένη χρονιά για την υδροηλεκτρική ενέργεια – το 2021 παρήγαγε 473 TWh.
Το φυσικό αέριο μειώθηκε 16% στις 361 TWh, κατακτώντας την τέταρτη θέση, ενώ ο άνθρακας υποχώρησε 27% σε ετήσια βάση στις 317 TWh και στην πέμπτη θέση, ανέφερε η Acer στην τελευταία της έκθεση για τις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Η ηλιακή ισχύς αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση για να φτάσει τις 200 TWh το 2023, κατατάσσοντάς την στην έκτη θέση.
Η συνολική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε τις 1.200 TWh το 2023, υψηλότερη από τη συνολική παραγωγή 788 TWh από ορυκτά καύσιμα και ένα μερίδιο ρεκόρ 45% στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι μειώθηκε κατά 41 TWh – 3,4% – σε ετήσια βάση, παρά τις χαμηλότερες τιμές spot, με μικρή ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2022.
Η πτώση της ζήτησης οφείλεται στις καθυστερημένες οικονομικές επιπτώσεις και τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, δήλωσε η Acer.
Καθαρός εξαγωγέας η Γαλλία
Άλλες βασικές τάσεις το 2023 περιελάμβαναν τη μετάβαση της Γαλλίας από καθαρό εισαγωγέα ενέργειας στον μεγαλύτερο καθαρό εξαγωγέα στην Ευρώπη με 50 TWh, λόγω της αυξημένης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών της Γερμανίας την οδήγησε να γίνει καθαρός εισαγωγέας 12 TWh.
Η Ιταλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας στην Ευρώπη, με 52 TWh.
Και οι 27 χώρες της ΕΕ επωφελήθηκαν από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, δήλωσε η Acer, προσθέτοντας ότι είναι επομένως σημαντικό να διατεθεί διασυνοριακή χωρητικότητα για εμπορία.
Η Acer στήριξε τους υπολογισμούς της σε δεδομένα από τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ Entso-E και την επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να περιορίσει τη ζήτηση ενέργειας, καθώς επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό αέριο έως το 2027 και να γίνει μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
www.worldenergynews.gr