IRENA: Ο πλανήτης χρειάζεται 1,1 TW ετησίως από ΑΠΕ για να πιάσει τους κλιματικούς στόχους

IRENA: Ο πλανήτης χρειάζεται 1,1 TW ετησίως από ΑΠΕ για να πιάσει τους κλιματικούς στόχους
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, 123 κυβερνήσεις και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν συμφωνήσει να τριπλασιάσουν την παγκόσμια εγκατεστημένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση αυτή την εβδομάδα, στην οποία περιγράφονται οι αναγκαίες δράσεις ώστε ο πλανήτης να συμμορφωθεί με τους κλιματικούς στόχους που τέθηκαν στην πρόσφατη διάσκεψη COP29 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το PV Magazine, ο πρόεδρος του IRENA Francesco La Camera αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι μόνες πηγές ενέργειας που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν την ανθρωπότητα στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που τέθηκαν στο Ντουμπάι.

Στη νέα έκθεση που δημοσίευσε ο IRENA, περιγράφει τις μελλοντικές δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την επίτευξη των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που τέθηκαν από τη διάσκεψη COP28.

«Πρέπει να παράγουμε περίπου 1,1 TW δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως έως το 2030. Κάθε τεχνολογία που υπόσχεται τη μείωση των εκπομπών CO2 είναι καλή, αλλά μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθούν την πράσινη μετάβαση με τέτοια ταχύτητα», δήλωσε ο πρόεδρος του IRENA Francesco La Camera, αναφερόμενος στον αργό ρυθμό με τον οποίο η πυρηνική ενέργεια οδηγεί σήμερα την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Οι δεσμεύσεις της συμφωνίας

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, 123 κυβερνήσεις και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν συμφωνήσει να τριπλασιάσουν την παγκόσμια εγκατεστημένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε τουλάχιστον 11 TW έως το 2030.

Τα κράτη που υπέγραψαν, δεσμεύτηκαν επίσης να διπλασιάσουν τον παγκόσμιο μέσο ετήσιο ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, από 2% σε 4%, έως τα τέλη του 2030.

Ο La Camera τόνισε επίσης τη σημασία της διαμόρφωσης κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τα έργα που στόχο έχουν την ενεργειακή μετάβαση, ενώ συζήτησε ακόμα και σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης κινήτρων για την ενίσχυση της αγοράς υδρογόνου και την ανάπτυξη υποδομών δικτύου και θαλάσσιων καλωδίων διασύνδεσης για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας.

Στην έκθεση Tracking COP28 Outcomes, ο IRENA δήλωσε ότι οι ετήσιες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αυξηθούν από 570 δισ. δολάρια το 2023 σε 1.550 δισ. δολάρια κατά μέσο όρο μεταξύ 2024 και 2030, ενώ η έκθεση ανέφερε επιπροσθέτως ότι ο προτεινόμενος στόχος της COP28 δεν θα επιτευχθεί χωρίς ανάλογη πολιτική παρέμβαση.

Ο οργανισμός δήλωσε επίσης ότι η ευρύτερη διεθνής συνεργασία, καθώς και η ορθολογική χρήση των δημόσιων οικονομικών, θα είναι το κλειδί για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης