Ενέργεια

Πετρέλαιο: Σε υψηλά πολλών μηνών λόγω των ανησυχιών για τη ρωσική προσφορά - Στα 83 δολ. κινείται το αργό στα 87 δολ. το brent

Πετρέλαιο: Σε υψηλά πολλών μηνών λόγω των ανησυχιών για τη ρωσική προσφορά - Στα 83 δολ. κινείται το αργό στα 87 δολ. το brent

Μείωση των εξαγωγών αργού από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε υψηλά πολλών μηνών για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη, καθώς οι traders εκτίμησαν πώς οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας στα ρωσικά διυλιστήρια θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για παράδοση Απριλίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, αυξημένα κατά 1,3%, στα 83,75 δολάρια το βαρέλι έως τις 12:58 μ.μ. EST (1658 GMT) .
Το αυξήθηκε 0,8%, στα 87,57 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τις 3 Νοεμβρίου.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή φέτος, με τουλάχιστον επτά διυλιστήρια να γίνονται στόχος drones μόλις αυτόν τον μήνα. Οι επιθέσεις έκλεισαν το 7%, ή περίπου 370.500 βαρέλια την ημέρα, της ρωσικής ικανότητας διύλισης, δείχνουν οι υπολογισμοί του Reuters.
Ενώ η χαμηλότερη δραστηριότητα διύλισης έχει οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου καθώς η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμούς αποθήκευσης, δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής της StoneX, Alex Hodes.

Απώλειες αργού

Με βάση τους υπολογισμούς του Hodes, οι επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση περίπου 350.000 bpd των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και να ενισχύσουν τις τιμές του αργού στις ΗΠΑ κατά 3 δολάρια το βαρέλι.
Ακόμα κι αν οι επιθέσεις δεν οδηγήσουν σε άμεση απώλεια της ρωσικής προσφοράς αργού, εξακολουθεί να υπάρχει μια δευτερογενής επίδραση για τις τιμές του πετρελαίου από την αύξηση των περιθωρίων διυλισμένων προϊόντων, έγραψε τη Δευτέρα ο αναλυτής της SEB Research Bjarne Schieldrop.
Το πετρέλαιο κέρδισε υποστήριξη από τη μείωση των εξαγωγών αργού από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, καθώς και από σημάδια ισχυρότερης ζήτησης και οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Η οικοδόμηση μονοκατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψε απότομα τον Φεβρουάριο, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου. Η κατασκευή κατοικιών θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τη ζήτηση πετρελαίου.
«Τα στοιχεία της ζήτησης πετρελαίου που εκπλήσσουν από τη θετική πλευρά και η παράταση των εθελοντικών περικοπών του ΟΠΕΚ+ μέχρι το τέλος Ιουνίου στήριξαν τις τιμές», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

"Το Brent πιθανότατα θα διαπραγματεύεται σε εύρος 80-90 $ ανά βαρέλι φέτος, με πρόβλεψη για το τέλος Ιουνίου 86 $ ανά βαρέλι", δήλωσε ο Staunovo.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης