Ζητά να μην ανήκουν αποκλειστικά στη ΔΕΗ τα πιστοποιητικά από υδροηλεκτρικά
Τα πράσινα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, δεν θα πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στη ΔΕΗ.
Αυτό επισημαίνει εμμέσως πλην σαφέστατα η εταιρία προμήθειας Ήρων με επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ επικαλούμενη και τη σχετική τοποθέτηση του συνόλου των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Συνδέσμου τους ΕΣΠΕΝ και ζητώντας την τροποποίηση του σχετικού νόμου.
Όπως αναφέρει η εταιρία στην επιστολή της «η πρόβλεψη του νόμου (παρ 4α, του άρθρου 15, του ν.3468/2006) σχετικά με την αποκλειστική κατοχή από τη ΔΕΗ των Εγγυήσεων Προέλευσης που εκδίδονται από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά πάρκα ενισχύει την υπάρχουσα ασυμμετρία στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και θα ήταν σκόπιμο να τροποποιηθεί».
Πρόκειται για ένα θέμα που όπως προαναφέρθηκε έχει θέσει και ο ΕΣΠΕΝ, το οποίο επαναφέρει η Ήρων με αφορμή επιστολή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της πρότασης του ΔΑΠΕΕΠ για τον Κανονισμό των Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης.
Η Ήρων με την επιστολή της ζητεί να ξεκινήσουν άμεσα οι Δημοπρασίες των Εγγυήσεων Προέλευσης προκειμένου να ενισχυθεί ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ ο οποίος ως γνωστόν είναι ελλειμματικός αλλά και με στόχο τη μακροχρόνια μείωση της επιβάρυνσης των τελικών καταναλωτών από το τέλος ΕΤΜΕΑΡ δηλαδή το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ και το οποίο θα μειώνεται όσο πρασινίζει το ενεργειακό μείγμα και λειτουργεί η αγορά των πράσινων πιστοποιητικών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία «παρά το γεγονός ότι η έναρξη του νέου σχήματος των Εγγυήσεων Προέλευσης επιβαρύνει το κόστος της Προμήθειας, αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της λειτουργίας της αγοράς και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα».
Εγγραφή στο Μητρώο Συμμετεχόντων
Ως προς τα ειδικότερα θέματα του Κανονισμού Δημοπρασιών η εταιρία σημειώνει ότι για τους Έλληνες συμμετέχοντες στις Δημοπρασίες η διαδικασία εγγραφής τους και στο Μητρώο Συμμετεχόντων προσδίδει περιττή πολυπλοκότητα και πρέπει να απαλειφθεί. Θεωρεί ότι η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Συμμετεχόντων οφείλει να διατηρηθεί ως υποχρέωση αποκλειστικά και μόνο για τους ξένους Συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν κατέχουν Λογαριασμό Εγγυήσεων Προέλευσης στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης του ΔΑΠΕΕΠ και θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τη νομιμότητα της συμμετοχής τους στις Δημοπρασίες.
Επίσης η Ήρων υποστηρίζει θα πρέπει να απαλειφθεί η γενική υποχρέωση μη ύπαρξης οιωνδήποτε ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΔΑΠΕΕΠ ως προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Συμμετεχόντων των Δημοπρασιών. Κατά την άποψη της η πρόβλεψη αυτή λειτουργεί ασύμμετρα προς τους Έλληνες συμμετέχοντες έναντι των ξένων, οι οποίοι δεν αξιολογούνται με το αντίστοιχο κριτήριο ως προς τη χρηματοπιστωτική τους φερεγγυότητα. Όπως αναφέρει θα πρέπει ο ΔΑΠΕΕΠ να λαμβάνει υπόψη του αποκλειστικά και μόνο τις εκκρεμείς οφειλές ή και άλλες υποχρεώσεις των συμμετεχόντων που σχετίζονται με προηγούμενες δημοπρασίες και σε καμία περίπτωση τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΔΑΠΕΕΠ που δεν σχετίζονται με αυτές.
Διακριτά προϊόντα
Αναφορικά με τους γενικούς όρους των Δημοπρασιών η Ήρων θεωρεί ότι πρέπει να διενεργούνται μηνιαία και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό και οι Δημοπρασίες αφορούν σε Εγγυήσεις Προέλευσης πολλαπλών μηνών, αυτές να προσφέρονται ως διακριτά προϊόντα μηνιαίας διάρκειας.
Επίσης ζητεί να δοθεί μεγάλη προσοχή στον προσδιορισμό της Τιμής Εκκίνησης της κάθε Δημοπρασίας, καθώς η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε άγονες Δημοπρασίες. Προτείνει μάλιστα το δικαίωμα του ΔΑΠΕΕΠ για προσδιορισμό διαφορετικής Τιμής Εκκίνησης, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, να συνδεθεί με τις εκτιμήσεις του Φορέα Ελέγχου σχετικά με την πιθανότητα η καθορισμένη με το προτεινόμενο ποσοστό Τιμή Εκκίνησης να οδηγήσει σε άγονη Δημοπρασία.
Ένα άλλο σημείο σχολιάζει είναι η πρόβλεψη ότι ένας συμμετέχων στη σε δημοπρασία οφείλει προκειμένου να του κατακυρωθεί μία Εγγύηση Προέλευσης να καταβάλει συγκεκριμένο Τέλος Αγοράς της. Η εταιρία θεωρεί ότι το εν λόγω Τέλος Αγοράς επαρκεί και για τη μεταβίβαση της ΕΠ στο Λογαριασμό του αφού ουσιαστικά αφορά την ολοκλήρωση της παροχής της ίδιας υπηρεσίας.
Τέλος σχετικά με την Εγγύηση Συμμετοχής η εταιρία κρίνει ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους Συμμετέχοντες να την καταβάλουν και υπό τη μορφή της Εγγυητικής Επιστολής και όχι απαραίτητα αποκλειστικά υπό την μορφή του χρηματικού ποσού.
www.worldenergynews.gr