Ενέργεια

Οι πρόσθετες πωλήσεις των δικαιωμάτων εκπομπών Co2 οδήγησαν σε πτώση των τιμών, λέει ο CEO της RWE

Οι πρόσθετες πωλήσεις των δικαιωμάτων εκπομπών Co2 οδήγησαν σε πτώση των τιμών, λέει ο CEO της RWE
«Η ανησυχία μας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιοπιστία του συστήματος εμπορίας εκπομπών Co2 έχει δυστυχώς επιβεβαιωθεί», δήλωσε
Οι πρόσθετες πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από την ΕΕ οδήγησαν σε «καθοδικό σπιράλ» των τιμών, κάτι που έχει κλονίσει την πίστη στο κύριο εργαλείο της κλιματικής πολιτικής του μπλοκ, δήλωσε την Πέμπτη (14/3) ο CEO της RWE, Markus Krebber.

Σύμφωνα με το Montel, η πτώση των τιμών άνθρακα κατά περίπου 30% από την αρχή του έτους οφείλεται εν μέρει στο RePowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο Krebber σε συνέντευξη Τύπου στο Έσσεν κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της γερμανικής εταιρείας για το σύνολο του έτους.

«Η δημοπρασία πρόσθετων δικαιωμάτων προκάλεσε πτώση της τιμής ρύπων, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να διατεθούν ακόμη περισσότερα δικαιώματα στην αγορά προκειμένου να φτάσουμε τα 20 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθοδικό σπιράλ που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία του κλίματος», δήλωσε ο Krebber.

«Η ανησυχία μας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιοπιστία του συστήματος εμπορίας εκπομπών Co2 έχει δυστυχώς επιβεβαιωθεί».

Δεν χρειάζεται πλαφόν στις τιμές

Ο Krebber απέρριψε τις προτάσεις ότι η αγορά άνθρακα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα κατώτατο όριο τιμών, μια ιδέα που αναβίωσε λόγω της πρόσφατης πτώσης.

Το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου υποχώρησε σε χαμηλό 31 μηνών στα 52,51 ευρώ/τόνο τον Φεβρουάριο, από 80,50 ευρώ/τόνο στην αρχή του έτους και σχεδόν στο μισό του υψηλού ρεκόρ των 101,25 ευρώ/τόνο που είχε επιτευχθεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε μια μέση τιμή άνθρακα 75 ευρώ/τόνο για την επίτευξη του στόχου χρηματοδότησης του RePowerEU, με τον μηχανισμό να έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώσει 20 δισ. ευρώ ώστε να βοηθήσει στην εκτόπιση των ρωσικών εισαγωγών καυσίμων.

Στο μεταξύ, η RWE ανακοίνωσε κέρδη 8,4 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης