Ενέργεια

Eni: «Βουτιά» 75% στα κέρδη της από το φυσικό αέριο και το LNG το 2024 (Montel)

Eni: «Βουτιά» 75% στα κέρδη της από το φυσικό αέριο και το LNG το 2024 (Montel)
Η ευρωπαϊκή ζήτηση, η οποία ενισχύεται από την αυξημένη χρήση φυσικού αερίου από τον βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα, θα ανεβάσει τις τιμές
Τα λειτουργικά κέρδη της Eni από το φυσικό αέριο και LNG αναμένεται να κάνουν βουτιά 75% φέτος λόγω των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων, ανακοίνωσε την Πέμπτη (14/3) η εταιρεία.

Σύμφωνα με το Montel, ο ιταλικός κολοσσός περιμένει κέρδη προ τόκων και φόρων (Ebit) στη μονάδα φυσικού αερίου της ύψους 800 εκατ. ευρώ το 2024, «αντανακλώντας την τωρινή τιμή φυσικού αερίου και τη χαμηλότερη μεταβλητότητα», όπως αναφέρεται στο τελευταίο στρατηγικό της σχέδιο έως το 2027.

Η εταιρεία κατέγραψε Ebit ύψους 3,2 δισ. ευρώ για την παγκόσμια δραστηριότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου και φυσικού αερίου πέρυσι, αν και οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες μετά τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν τα συμβόλαια εκτινάχθηκαν στα 300 ευρώ/MWh.

Η προβλεπόμενη μείωση των κερδών ήταν σύμφωνη με την ομαλοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου, δήλωσε η Eni.

Επίμονη η μεταβλητότητα

«Πέρυσι ξεκινήσαμε με μια πολύ υψηλή τιμή η οποία στη συνέχεια έπεσε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Claudio Descalzi στο Μιλάνο, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες της Eni στον τομέα του φυσικού αερίου και του LNG βασίζονται στη μεταβλητότητα των τιμών.

Φέτος, οι προοπτικές θα χαρακτηρίζονται από μειωμένη, αλλά ακόμη επίμονη μεταβλητότητα στις αγορές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπου το μέγεθος των αβεβαιοτήτων θα επιβαρύνει σημαντικά την ισχνά ισορροπημένη αγορά, δήλωσε ο Descalzi.

Το αέριο του πρώτου μήνα στον κόμβο αναφοράς TTF της Ολλανδίας διαπραγματευόταν τελευταία γύρω στα 25 ευρώ/MWh.

Προσφορά και ζήτηση

Η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσει λιγότερες καθυστερήσεις και διαταραχές και φαίνεται ότι θα σφίξει ελαφρώς στο τρέχον έτος εν μέσω της αυξανόμενης ασιατικής ζήτησης, δήλωσε η Eni.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση, η οποία ενισχύεται από την αυξημένη χρήση φυσικού αερίου από τον βιομηχανικό και κατασκευαστικό τομέα, θα ανεβάσει τις τιμές, όπως και τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου ενόψει της λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία στο τέλος του 2024.

Ακόμα κι έτσι, τα πολύ υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η χαμηλότερη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ήπειρο και η υψηλότερη παραγωγή της Νορβηγίας θα μειώσουν τα όποια κέρδη των τιμών, δήλωσε η Eni.

Τα κέρδη στο τμήμα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μόνο το επόμενο έτος, εάν όμως υπάρξει επιστροφή στη μεταβλητότητα.

Η Eni αναμένει ότι το συμβόλαιο LNG θα αυξηθεί κατά 29% σε πάνω από 18 Mtpa ετησίως το 2027, από 14 Mtpa το 2023, ενώ η παγκόσμια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί σε πάνω από 8GW το 2027, από πάνω από 4 GW το 2024 και 3GW το 2023, σύμφωνα με το επιχειρηματικό της σχέδιο για την περίοδο 2024-2027.

Τέλος, να σημειωθεί πως η εταιρεία στοχεύει σε 15 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης