Ενέργεια

Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν τον ρόλο της Ρωσίας στην κατασκευή του Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας

Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν τον ρόλο της Ρωσίας στην κατασκευή του Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας
Ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος διέρχεται από τη Βουλγαρία, μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία
Απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από τα mail Ρώσων πολιτικών δείχνουν ότι το Κρεμλίνο, μέσω ρωσικών και λευκορωσικών εταιρειών, ήλεγχε πλήρως την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που περνάει από την Βουλγαρία από το 2019-2021.

Όπως γράφει το Euractiv, ο ρωσικός έλεγχος επιβεβαιώθηκε, παρά τους ισχυρισμούς του τότε πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι το έργο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησής του.

Το Capital.bg (Βουλγαρία) δημοσίευσε έγγραφα που διέρρευσαν από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρώσων πολιτικών σχετικά με τον οδικό χάρτη για την κατασκευή του Turkish Stream.

Ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος διέρχεται από τη Βουλγαρία, μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Euractiv, ο Turkish Stream θα παραμείνει ο μοναδικός αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην ΕΕ από τις αρχές του 2025.

Σε μια νέα αποκάλυψη, διέρρευσαν έγγραφα από το χακαρισμένο mailbox του Ρώσου πολιτικού Αλεξάντερ Μπαρκάσοφ, ο οποίος έχει τιμωρηθεί αρκετές φορές από το 2014 για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και έχει κατονομαστεί ως ένας από τους ανθρώπους που οργάνωσαν τη μυστική χρηματοδότηση πολιτικών σχηματισμών σε διάφορες χώρες, ενώ υπάρχουν επίσης έγγραφα που διέρρευσαν από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Εβγκένι Ζόμπνιν, βοηθού του Μπαρκάσοφ.

Ο διαγωνισμός για τον αγωγό

Τα έγγραφα δείχνουν ότι την περίοδο 2018-2020, κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησης του GERB, η Ρωσία ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του όλου σχεδίου, αναφέρει το Capital.

Οι βουλγαρικές αρχές διενήργησαν για πρώτη φορά διαγωνισμό για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, τον οποίο κέρδισε η σαουδαραβική κοινοπραξία Arkad στις αρχές του 2019. Η συμφωνία θα οριστικοποιούνταν στις 14 Οκτωβρίου 2019 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σαουδική Αραβία.

Τελικώς επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μεταβίβαση του ελέγχου του έργου του αγωγού φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας από τη σαουδαραβική κοινοπραξία Arkad στη ρωσική πλευρά με τον διορισμό υπεργολάβων.

Στις 18 Νοεμβρίου 2019 υπογράφηκε δεσμευτική συμφωνία διαχείρισης μεταξύ των Ρώσων και της σαουδαραβικής κοινοπραξίας, με τη Ρωσία να δίδει στους Σαουδάραβες αρχικά 50 εκατ. δολάρια και στη συνέχεια άλλα 35 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση.

Το 2020, ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες ξεκίνησαν την κατασκευή αγωγού στη Βουλγαρία. Εγκρίθηκαν από τη βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgartransgaz, στην οποία ανήκουν οι υποδομές φυσικού αερίου στη χώρα, γράφει το Capital.

Στα έγγραφα του διαγωνισμού, η Arkad δεν ανέφερε υπεργολάβους, πράγμα που σημαίνει ότι η συμμετοχή των ρωσικών και λευκορωσικών εταιρειών εγκρίθηκε πολιτικά από τις βουλγαρικές αρχές, προσθέτει το μέσο ενημέρωσης.

Η συνέχεια του αγωγού φυσικού αερίου κατασκευάστηκε εξαιρετικά γρήγορα κατά τη διάρκεια της τρίτης κυβέρνησης του GERB υπό τον Μπορίσοφ.

Η διαδρομή αυτή υλοποιήθηκε πολύ ταχύτερα από τη διασυστημική σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, συμβάλλοντας στην πραγματική διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για τη βουλγαρική οικονομία.

Η απάντηση της Επιτροπής

Το Euractiv ρώτησε την Επιτροπή αν η διαρροή επιβεβαιώνει την υποψία ότι οι κανόνες για τη σύναψη συμβάσεων παραβιάστηκαν κατάφωρα και ότι όλα ήταν στημένα υπέρ της Gazprom και των γεωπολιτικών σχεδίων της Ρωσίας, ενώ ρωτήθηκε επίσης αν παραβιάστηκαν οι κανόνες της ΕΕ και, αν ναι, ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είχε λάβει καμία καταγγελία και ότι επί του παρόντος δεν τις διερευνά.

«Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και την αρχή της διαφάνειας, η προκήρυξη της δημόσιας σύμβασης δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26.12.2018 με αριθμό 2018/S 248-574577 και δημοσιεύθηκε στο TED (Tenders Electronic Daily)», αναφέρει η απάντηση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η βουλγαρική Bulgartransgaz δημοσίευσε και άλλα έγγραφα διαγωνισμού στον ιστότοπό της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης