Θ. Σκυλακάκης: Εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος μεσομακροπρόθεσμα για τους αγρότες
Χαρακτηρίζοντάς την ως απολύτως αναγκαία για την παραγωγική ικανότητα της χώρας, κατά τα επόμενα χρόνια, περιέγραψε, αναλυτικά, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η.4.2024.
Στα σημαντικότερα εξ’ αυτών συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, για τους αγρότες και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την πρωτολογία και τη δευτερολογία του κ. Σκυλακάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής:
Πρωτολογία
«Στη ρύθμιση μείωσης του κόστους ρεύματος για τους αγρότες και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στην ουσία χρησιμοποιούμε 2 εργαλεία: τον ηλεκτρικό χώρο και τις περικοπές, για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, στους αγρότες και στην ενεργοβόρα βιομηχανία.
Γιατί χρειάζεται να το κάνουμε αυτό;
Στην περίπτωση των αγροτών υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον πρωτογενή τομέα από πλευράς κόστους. Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά χρέη, που ανεβάζουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών. Όταν υπάρχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι πάροχοι που λειτουργούν στην ιδιωτική αγορά “ντεφάκτο” χρεώνουν υψηλότερες τιμές, καθώς δεν εισπράττουν αυτά τα χρέη. Γι’ αυτό και κομμάτι της τροπολογίας είναι η ρύθμιση αυτών των ληξιπρόθεσμων χρεών. Κάτι που θεωρώ ότι δεν έχει γίνει από τότε που παρακολουθώ τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ρύθμιση είναι πολύ μακροχρόνια και έχει μηδενικό επιτόκιο. Είναι μία εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση -και επιτρέπει στους παρόχους και κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ που έχει τις περισσότερες αυτές παροχές- να μπορέσουν να κάνουν μία καλή προσφορά.
Τα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ούτε ως μηνιαία προσφορά, παρά το γεγονός ότι έχουμε μία πολύ ευνοϊκή περίοδο για το ηλεκτρικό ρεύμα αυτό το χρονικό διάστημα.
Σε σχέση με το σχόλιο ότι ο ηλεκτρικός χώρος είναι κοινόχρηστος. Δεν είναι ακριβώς κοινόχρηστος.
Έχει σοβαρό κόστος για να τον δημιουργήσεις. Δεν είναι δηλαδή κάτι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και είναι κοινής χρήσης. Έχει πολύ μεγάλο κόστος.
Και η προτεραιοποίηση αυτή είναι αναγκαία για να κρατήσουμε την παραγωγική μας βάση και στον πρωτογενή τομέα και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν την εξής πολύ σοβαρή δυσκολία: υπάρχουν μεγάλες επιδοτήσεις που έκαναν, τον τελευταίο χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκές χώρες στην ενεργοβόρο βιομηχανία τους.
Και είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας το εργαλείο του ηλεκτρικού χώρου κατά προτεραιότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Αυτή η προτεραιότητα επιτρέπει και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καλές προσφορές από τους παρόχους. Ως τώρα οι υφιστάμενοι, αυτοί που είχαν δυνατότητα και είχαν ηλεκτρικό χώρο στη διάθεσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε ευνοϊκές διμερείς συμβάσεις προς τη βιομηχανία.
Αντιθέτως, η βιομηχανία παραπονείται ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προσφέρουν αυτές τις διμερείς συμβάσεις, γι’ αυτό και λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα για τη βιομηχανία λάβαμε την εξής προτεραιότητα: Καταρχάς, οι υφιστάμενες διμερείς συμβάσεις προηγούνται (που έχουν αντανάκλαση σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ), διότι θα ήταν παράλογο να κάνουμε ένα μέτρο για τη βιομηχανία και οι βιομηχανίες που, ήδη, εξυπηρετούνται να αντιμετωπιστούν πιο αρνητικά από τις υπόλοιπες.
Και έπειτα δίνουμε σε όλη την κατηγορία Α και Β, με την “λογική” του ποιος θα συνάψει πρώτος μια τέτοια διμερή σύμβαση. Ωστόσο, αν έχουμε υπερβολικό αριθμό συμβάσεων, τότε θα βάλουμε ως κυρίαρχο κριτήριο το χρόνο ηλεκτροδότησης. Όσο πιο γρήγορα ηλεκτροδοτήσεις τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι συμβάσεις και τόσο το νωρίτερο θα υπάρξει ανταγωνιστικότητα.
Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγική μας ικανότητα στα επόμενα χρόνια».
Δευτερολογία
«Οι αγρότες είναι αυτοί που θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση, δεν είναι κανένας άλλος. Διότι αυτό που παρέχουμε στους αγρότες δεν το παρέχουμε σε κανέναν, και είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ο ηλεκτρικός χώρος, χωρίς περικοπές.
Τώρα, επειδή άκουσα αυτή την ωραία θεωρία για τα 5,5 λεπτά (σ.σ. ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε: Ισχυρίζεστε ότι η τιμή 9,3 είναι προς όφελος των αγροτών, όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ είναι 5,5 λεπτά. Αυτή η διαφορά 5,5 λεπτά με 9,3 σε ποιου όφελος πηγαίνει;).
Ξέρετε ακριβώς πότε ποτίζουν οι αγρότες και πότε χρησιμοποιούν το ρεύμα;
Μπορώ να σας το απαντήσω, δεν το χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ώρα που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό. Το χρησιμοποιούν σε διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας.
Τί γίνεται όταν αυτός που αναλάβει αυτή την υποχρέωση να δίνει στους αγρότες ρεύμα, θα πρέπει να τους στέλνει ρεύμα την ώρα που δεν δουλεύει το φωτοβολταϊκό ή το αιολικό που έχει χρησιμοποιήσει ως βάση; Αγοράζει ρεύμα από το δίκτυο. Πόσο το αγοράζει; Πολλαπλάσια, διότι οι τιμές τις βραδινές ώρες μπορεί να φτάνουν τα 18 λεπτά στην χονδρική, τα 15, τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Συνεπώς, όποιος μετράει με βάση την τιμή του φωτοβολταϊκού, προφανώς, δεν έχει κάνει σωστά το λογαριασμό. Κάτι το οποίο όταν το κάνεις στην αντιπολίτευση είναι σχετικά εύκολο, διότι δεν υποχρεούσαι να δώσεις και λογαριασμό για το λογαριασμό, αλλά αν το κάνεις στην Κυβέρνηση δεν προκύπτει αυτή η ευχέρεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά που λέτε για τα 5,5 λεπτά είναι παντελώς ανέφικτα. Συν ότι αυτά αναφέρονται σε τιμές χονδρικής. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ τιμών χονδρικής και λιανικής; Έχει πολλές διαφορές, περιθώρια κέρδους, κ.λπ.
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πρέπει να σε πληρώνουν. Διότι η τιμή είναι αντανάκλαση και του βαθμού πληρωμής. Αν κάποιος, λοιπόν, δίνει τιμή λιανικής -διότι στη χονδρική πληρώνονται αυτοί που πουλάνε το ρεύμα- θα βάλει μέσα και το ποσοστό μη πληρωμής, διότι αυτό είναι κομμάτι του κόστους (η μη πληρωμή).
Αναφορικά τώρα με το αν είναι ακριβό ή δεν είναι ακριβό. Η απάντηση είναι ότι για να δώσετε ένα δεκαετές συμβόλαιο θα πάτε να αγοράσετε το κόστος αντιστάθμισης του κινδύνου. Στην περίπτωση που κάποιος δικτάτορας θα προκαλέσει μια μείζονα διαταραχή με μια εισβολή, στην περίπτωση που κλιματικά γεγονότα θα έρθουν και θα προκαλέσουν μείζονα διαταραχή στην αγορά, κ.λπ.
Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι σε ένα δεκαετές συμβόλαιο κάνουν τις τιμές παντελώς άσχετες με τις τιμές ενός μήνα. Και όταν συγκρίνετε τις τιμές ενός μήνα με ένα δεκαετές συμβόλαιο απλώς επιδεικνύετε, προς όσους παρακολουθούν, ότι δεν ενδιαφέρεστε για την ουσία του προβλήματος, αλλά για να σκοράρετε έναν πόντο στην αντιπολιτευτική δραστηριότητα.
“Είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται», που λέει και ο ποιητής, αλλά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και τους λέμε θα σας δώσουμε ένα δεκαετές συμβόλαιο, από το οποίο, μάλιστα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να βγουν, εάν οι τιμές πέσουν πάρα πολύ, με πάρα πολύ μικρό κόστος.
Όπως έχουμε εξαγγείλει με 70 ευρώ μπορείς να βγεις από αυτό το συμβόλαιο.
Αυτό σημαίνει ότι τους δίνουμε μια εξαιρετικά ευνοϊκή μακροχρόνια σύμβαση την οποία όσοι θέλουν θα πάρουν, όσοι δεν θέλουν δεν θα την αξιοποιήσουν. Τους παρέχουμε ταυτόχρονα και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αυτά για να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί σε αυτές τις προτάσεις μας που κάνουμε για τους αγρότες. Διότι είναι πολύ εύκολο να τους λέμε ότι μπορώ να σας δώσω χαμηλές τιμές όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, αλλά στην Κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιούμε και αυτά που λέμε.
Γιατί, σημειώνω ότι, εμείς έχουμε το “κακό συνήθειο” να υλοποιούμε και αυτά που λέγαμε ως αντιπολίτευση».
www.worldenergynews.gr