Ενέργεια

TotalEnergies: Το τελικό σπριντ για το πρώτο έργο φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

TotalEnergies: Το τελικό σπριντ για το πρώτο έργο φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα

Η αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης του Tyra II είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με την άφιξη του φυσικού αερίου στη Δανία να αναμένεται μεταξύ 21 και 31 Μαρτίου 2024 (offshore-energy)

 

Η TotalEnergies EP Danmark, θυγατρική του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TotalEnergies, πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο με τη φόρτωση μεθανόλης στο έργο ανάπλασης Tyra II στον δανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, που εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Δανίας σύμφωνα με το offshore-energy.

Η τελευταία ειδοποίηση αποστολής της TotalEnergies, που εκδόθηκε για λογαριασμό των εταίρων της στο Danish Underground Consortium (DUC), επιβεβαιώνει την έναρξη των δραστηριοτήτων φόρτωσης μεθανόλης στο Tyra, μετά την επαλήθευση ότι όλα τα συστήματα έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας είναι λειτουργικά και συμβατά. Το Danish Underground Consortium είναι μια συνεργασία μεταξύ της TotalEnergies (διαχειριστής, 43,2%), της BlueNord (36,8%) και της Nordsøfonden (20%).

Το πράσινο φως για τη φόρτωση μεθανόλης λήφθηκε μέσω μιας δήλωσης επαλήθευσης ανοικτής θάλασσας (OVS) από τον ανεξάρτητο επαληθευτή για το σύστημα μεθανόλης, τα σχετικά υποσυστήματα και τα συστήματα ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας ότι ο ανεξάρτητος ελεγκτής έχει εξετάσει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη δοκιμή αυτών των συστημάτων, όσον αφορά την ασφάλεια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η δήλωση OVS αποτελεί μέρος της διαδικασίας έγκρισης πολλαπλών σταδίων προς την πρώτη εξαγωγή φυσικού αερίου και περαιτέρω εξαγωγή φυσικού αερίου, όπου πρόσθετες διαπιστευμένες δηλώσεις θα υποστηρίζουν τις εγκρίσεις των αρχών. Η TotalEnergies εξηγεί ότι η μεθανόλη, ένα άχρωμο και εύφλεκτο υγρό, παίζει «κρίσιμο ρόλο στην περαιτέρω διασφάλιση της ασφάλειας και της ακεραιότητας» των υπεράκτιων δραστηριοτήτων της.

Η ανάπλαση της Tyra απέχει μέρες από την επανέναρξη της παραγωγής και την παράδοση των πρώτων προμηθειών φυσικού αερίου στη Δανία με όλο το προσωπικό στο κατάστρωμα για να προετοιμαστούν οι εγκαταστάσεις για μια ασφαλή επανεκκίνηση της παραγωγής.
Μετά την επανεκκίνηση της παραγωγής, η TotalEnergies σκοπεύει να αποκαταστήσει σταδιακά τη ροή φυσικού αερίου από τα Harald, Svend, Roar και Valdemar, και τα πηγάδια από το κοίτασμα Tyra, συμπεριλαμβανομένων των νοτιοανατολικών, δυτικών και ανατολικών.

Ανάλογα με τη συνεχιζόμενη πρόοδο, η αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης του Tyra II είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με την άφιξη του φυσικού αερίου στη Δανία να αναμένεται μεταξύ 21 και 31 Μαρτίου 2024. Η προηγούμενη ημερομηνία επανεκκίνησης ήταν στις 31 Μαρτίου 2024. Το Tyra υπήρξε κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγής άνω του 90% του φυσικού αερίου που παράγεται στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας πριν από την ανάπτυξή της.

Ωστόσο, η ανάπλαση χρειάστηκε λόγω της φυσικής καθίζησης της δεξαμενής κιμωλίας στο μπλοκ μετά από πολλά χρόνια παραγωγής. Η ανακαίνιση περιελάμβανε τρία στοιχεία που κάλυπταν τον παροπλισμό και την ανακύκλωση των παλαιών πλατφορμών Tyra, την ανακύκλωση και την επέκταση των σημερινών ποδιών σε έξι πλατφόρμες, οι οποίες απέκτησαν νέες επιφάνειες, μια εντελώς νέα μονάδα διαδικασίας και μια νέα πλατφόρμα φιλοξενίας.

Μόλις επιστρέψει σε πλήρη δυναμικότητα, η TotalEnergies πιστεύει ότι το Tyra II θα επιτρέψει στη Δανία να γίνει και πάλι αυτάρκης και καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου, καθώς αυτό το έργο αναμένεται να παραδίδει 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που αντιστοιχεί στο 80% της προβλεπόμενης παραγωγής φυσικού αερίου στη Δανία.

Πρόσφατα ελήφθη μια τελική επενδυτική απόφαση (FID) για τη γεώτρηση πηγαδιού στην περιοχή Harald East. Το αέριο από το πηγάδι, εάν αυτές οι εργασίες γεώτρησης αποδειχθούν επιτυχείς, θα εξάγεται μέσω των εγκαταστάσεων Tyra East. Το πηγάδι θα μπορούσε να παραδώσει παραγωγή μέχρι το τέλος του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης