Ενέργεια

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται τις συγχωνεύσεις στον τομέα της Ενέργειας, λέει ο CEO της E.ON

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται τις συγχωνεύσεις στον τομέα της Ενέργειας, λέει ο CEO της E.ON
Ο ενεργειακός τομέας της Ευρώπης υφίσταται μεγάλες αλλαγές από τότε που οι άλλοτε στενοί δεσμοί με τη Ρωσία διακόπηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η γερμανική E.ON. δεν ενδιαφέρεται για τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου, σύμφωνα με δήλωση του CEO της στο Reuters, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια που λένε ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ενέργειας θα μπορούσε να φέρει την ενοποίηση του τομέα.

«Η δημιουργία μιας αντίστοιχης Airbus θα μας αποσπούσε μόνο από το πραγματικό μας καθήκον», δήλωσε ο Leonhard Birnbaum σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στην αεροπορική εταιρεία που ανήκει κατά ένα μέρος στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, συμπληρώνοντας πως δεν βλέπει κανένα όφελος από αυτό.

Όπως διαβάζουμε από το Investing.com, ο Birnbaum πρόσθεσε ότι δεν βλέπει πολλές πιθανότητες η E.ON, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη με χρηματιστηριακή αξία περίπου 32 δισ. ευρώ (35 δισ. δολάρια), να γίνει η ίδια στόχος εξαγοράς από άλλη εταιρεία.

Η καλύτερη άμυνα ενάντια στην εξαγορά είναι να αποκομίζεις την καλύτερη δυνατή αξία από την εταιρεία σου και να αναπτύσσεσαι, δήλωσε ο Birnbaum, την επομένη της ανακοίνωσης σχεδίων για μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την επόμενη πενταετία.

Αλλαγές στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο

Ο ενεργειακός τομέας της Ευρώπης υφίσταται μεγάλες αλλαγές από τότε που οι άλλοτε στενοί δεσμοί με τη Ρωσία διακόπηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό προκάλεσε κρίση στις προμήθειες και αύξηση των τιμών, η οποία οδήγησε αρκετές κυβερνήσεις να διασώσουν ή να αποκτήσουν μετοχές σε επιχειρήσεις ενέργειας και κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν μπει για τα καλά στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τις εικασίες για νέα deal.

Ο Birnbaum δήλωσε ότι ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία στην Ευρώπη σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δεν συνέβη το ίδιο και στην ενέργεια, με τον CEO να προσθέτει πως τα πλεονεκτήματα της συνένωσης μεγάλων διακρατικών οντοτήτων είναι περιορισμένα.

Η αξία δεν βρίσκεται στις εξαγορές λέει ο Birnbaum

Αντίστοιχα, ο Birnbaum δεν βλέπει κάποια σημασία στο να δαπανά ο ίδιος μεγάλα ποσά για συγχωνεύσεις, λέγοντας ότι η επενδυτική ώθηση της E.ON εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη των δικών της επιχειρήσεων και ότι οι εξαγορές θα γίνουν μόνο για να προστεθούν νέες δυνάμεις στον όμιλο.

Ο Birnbaum δήλωσε ότι η E.ON θα μπορούσε να δαπανήσει ακόμη περισσότερα από τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο 2024-2028, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό εξαρτάται από ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί τέλος, πως η E.ON διαχειρίζεται 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα (994.000 μίλια) δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετώντας περίπου 48 εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη, μια περιοχή η οποία ο Birnbaum δήλωσε ότι θα παραμείνει στο επίκεντρο της προσοχής της και στο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης