Στόχος της μεσογειακής χώρας είναι να φτάσει τα 131 GW σε ΑΠΕ έως το 2030 και στο τέλος του 2023 να εγκαταστήσει 66 GW (Montel)
Ένα προσχέδιο της τελευταίας νομοθεσίας της χώρας για τις επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που διέπει τα επόμενα 4 χρόνια δημοπρασιών περιλαμβάνει τιμές χερσαίας αιολικής ενέργειας 80 ευρώ/MWh, χαμηλότερες από τα 85 ευρώ/MWh που αναφέρονται για την ηλιακή ενέργεια και για τις οποίες η βιομηχανία είπε ότι θα ήταν πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής.
Χρησιμοποιείται μια δημοπρασία φθίνουσας τιμής, όπου μια τιμή που έχει οριστεί στην αρχή μειώνεται σταδιακά έως ότου κάποιος τοποθετήσει μια προσφορά πάνω από την τιμή αποθεματικού, γεγονός που αποφεύγει τους πολέμους προσφορών.
«Η τιμή είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο και η αξία παραμένει προκλητική», δήλωσε ο Tommaso Barbetti (συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων Elemens).
«Αυτό σήμαινε ότι η Ιταλία κινδύνευε να χάσει τον αιολικό στόχο του 2030 των 28 GW, από τα σημερινά 12 GW», δήλωσε ο Davide Astiaso Garcia (Γενικός Γραμματέας της ιταλικής αιολικής ένωσης Anev).
Η χερσαία αιολική τεχνολογία έχει αυξηθεί σε κόστος 1,6 εκατομμύρια ευρώ/MW για να κατασκευαστεί το 2024 (από 1,2 εκατομμύρια ευρώ/MW το 2022), καθιστώντας τα 95 ευρώ/MWh την ελάχιστη οικονομικά εφικτή τιμή δημοπρασίας για την προσέλκυση επενδυτών, δήλωσε ο Simone Togni (Πρόεδρος της Anev).
Απειλή για την επένδυση
Κίνδυνο για τις επενδύσεις αποτελούν τιμές όπως οι προαναφερθείσες σύμφωνα με επιτελικό στέλεχος της ERG (ιταλική εταιρεία ΑΠΕ).
«Αυτές οι τιμές θα προκαλέσουν αναβολή, αποκλεισμό και πάγωμα των επενδύσεων.
Θα πρέπει να αντληθούν διδάγματα από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναθεώρησαν τις βάσεις δημοπρασιών τους και απένειμαν τιμολόγια άνω των 100 ευρώ/MWh.
Σε αυτά τα επίπεδα, οι επενδύσεις έχουν νόημα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Γκαρόνε (Αντιπρόεδρος της ERG), προσθέτοντας ότι η Γαλλία κατέθεσε μέση αξία 87 ευρώ/MWh στον τελευταίο διαγωνισμό της.
Το λεγόμενο διάταγμα Fer X θα επιτρέπει τη δημοπρασία 62,5 GW – 45 GW ηλιακής και 16,5 GW αιολικής ισχύος (μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών) μέχρι το τέλος του 2028 και θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.
Η Ιταλία στοχεύει να φτάσει τα 131 GW σε ΑΠΕ έως το 2030 και στο τέλος του 2023 να εγκαταστήσει 66 GW, σύμφωνα με στοιχεία από το λόμπι του ιταλικού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας Elettricita Futura.
www.worldenergynews.gr