Ενέργεια

Η E.ON αυξάνει στα 42 δισ. ευρώ τις επενδύσεις για υποδομές δικτύων

Η E.ON αυξάνει στα 42 δισ. ευρώ τις επενδύσεις για υποδομές δικτύων

Θα προτείνει αύξηση του μερίσματος στα 0,53 ευρώ ανά μετοχή για το 2023

 

Η E.ON, ο κορυφαίος φορέας εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη, αύξησε τον πενταετή επενδυτικό στόχο της κατά 27% στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ και έδωσε μια προοπτική κερδών που ξεπέρασε ακόμη και τις υψηλότερες προβλέψεις , με γνώμονα την ανάγκη της ηπείρου για σύγχρονα πλέγματα.

Η E.ON ανέφερε ότι η Ευρώπη, όπου προμηθεύει περίπου 47 εκατομμύρια πελάτες, χρειάστηκε σημαντική επέκταση του δικτύου για να διασφαλίσει ότι χιλιάδες ανεμογεννήτριες και εκατομμύρια ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα σύστημα που απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι μετοχές της E.ON σημείωσαν άνοδο 5,4% στο υψηλότερο επίπεδό τους σε σχεδόν έξι εβδομάδες. Οι traders και οι αναλυτές επεσήμαναν μια καλύτερη από την αναμενόμενη προοπτική για προσαρμοσμένα βασικά κέρδη (EBITDA) το 2024 και 2028, καθώς και τη μερισματική απόδοση του ομίλου 4,32%, την υψηλότερη μεταξύ των εισηγμένων ενεργειακών εταιρειών της Γερμανίας.
"Η E.ON θα είναι σημαντικός ωφελούμενος του τρέχοντος ισχυρού λειτουργικού περιβάλλοντος. Κατά την άποψή μας, η σημερινή μεσοπρόθεσμη προοπτική θα είναι ένας σημαντικός καταλύτης επαναξιολόγησης", ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.

Αύξηση μεγεθών

Το νέο σχέδιο δαπανών για την περίοδο 2024-2028 συγκρίνεται με 33 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2023-2027, ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει το προσαρμοσμένο EBITDA να αυξηθεί στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2028.
Με τεκμαρτή ετήσια κεφαλαιουχική δαπάνη 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το σχέδιο της E.ON είναι το πιο φιλόδοξο μεταξύ των γερμανικών ενεργειακών εταιρειών, αλλά κατατάσσεται πίσω από τις ευρωπαϊκές Iberdrola και Enel, που στόχο έχουν να δαπανήσουν κατά μέσο όρο 15,7 δισ. και 11,9 δισ. ευρώ ετησίως, αντίστοιχα.

Η άνοδος των αποκεντρωμένων περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει προκαλέσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας να αυξήσουν τις δαπάνες για την επέκταση του δικτύου, επιθυμώντας να επωφεληθούν από τις σταθερές αποδόσεις που προσφέρουν.
«Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν τεράστια σχέδια επέκτασης για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα πρέπει να συνδεθούν με δίκτυα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της E.ON, Marc Spieker.
«Γι’ αυτό επενδύουμε ακόμη περισσότερα και ακόμα πιο γρήγορα στην υποδομή του δικτύου ηλεκτρικής μας ενέργειας».

Απαιτείται ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον

Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τον στόχο των 42 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Leonhard Birnbaum, λέγοντας ότι αυτό απαιτεί ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον που παρέχει επαρκείς αποδόσεις στις δαπάνες δικτύου.
Η E.ON ανέφερε ότι έχει πρόσθετη χωρητικότητα ισολογισμού 5-10 δισ. ευρώ.
Για το 2024, η εταιρεία αναμένει το προσαρμοσμένο EBITDA να μειωθεί στα 8,8 δισεκατομμύρια έως 9,0 δισεκατομμύρια ευρώ, από 9,4 δισεκατομμύρια πέρυσι, το οποίο χαρακτηρίστηκε από μια σειρά έκτακτων περιπτώσεων στο λιανικό ενεργειακό τμήμα του ομίλου.
Η E.ON θα προτείνει αύξηση του μερίσματος στα 0,53 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, από 0,51 ευρώ το προηγούμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης