Ώθηση στην πράσινη μετάβαση της Σκωτίας δίνουν οι «γιγάντιες» μπαταρίες

Ώθηση στην πράσινη μετάβαση της Σκωτίας δίνουν οι «γιγάντιες» μπαταρίες
Όταν παράγεται πολύ περισσότερη αιολική ενέργεια από αυτή που απαιτείται, τότε αυτή θα μπορεί να αποθηκευτεί σε τέτοιου είδους μπαταρίες
Ο αριθμός των «γιγάντιων» μπαταριών που εγκαθίστανται στη Σκωτία αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία ως μέρος της ενεργειακής μετάβασης της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

Πιο αναλυτικά, οι εταιρείες της Σκωτίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης αυτών των νέων τεχνολογιών, μολονότι ταυτόχρονα υπάρχουν και σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπό τους στις τοπικές κοινωνίες.

Το Εθνικό Δίκτυο, το οποίο μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα, προβλέπει ότι η ποσότητα αποθήκευσης ενέργειας που απαιτείται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί σχεδόν έξι φορές μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται κυριολεκτικά γιγάντιες μπαταρίες για την αποθήκευση του ποσού ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές της χώρας όπως τα αιολικά πάρκα.

Όταν παράγεται πολύ περισσότερη αιολική ενέργεια από αυτή που χρησιμοποιούμε, τότε αυτή θα μπορεί να αποθηκευτεί σε τέτοιου είδους μπαταρίες οι οποίες είναι έτοιμες για χρήση όταν ο άνεμος σταματήσει ή όταν αυξηθεί η ζήτηση.

Η περίπτωση του West Gourdie

Μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις μπαταριών στη Σκωτία βρίσκεται στην περιοχή West Gourdie του Dundee, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει το δίκτυο με 50 MW ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η μπαταρία μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε πλήρη ισχύ για μια ώρα πριν χρειαστεί να επαναφορτιστεί.

Η Operator Flexitricity λέει ότι με τις αυξανόμενες ποσότητες ενέργειας της Σκωτίας που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μπαταρίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Flexitricity, Andy Lowe, λέει ότι οι μπαταρίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές, συμπληρώνοντας πως ο άνεμος δεν φυσάει πάντα και ο ήλιος δεν λάμπει πάντα, επομένως υπάρχει ανάγκη για ευελιξία στο σύστημα για να καλυφθούν τα όποια ενεργειακά κενά.

Στα 20 GW η χωρητικότητα το 2030

Το 2023, οι αναλυτές της Modo Energy υπολόγισαν ότι η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν περίπου 3,5 GW.

Τώρα οι προβλέψεις δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 20 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ αν όλες οι μπαταρίες εκφορτίζονταν ταυτόχρονα, η ισχύς θα ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 20 εκατομμύρια σπίτια - αν και για μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ανησυχίες

Ωστόσο, οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε τοποθεσίες που έχουν εγκατασταθεί μπαταρίες, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν αυτές στις τοπικές κοινότητες.

Ανάμεσα σε αυτές, συμπεριλαμβάνονται η ηχορύπανση, ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών αλλά και η αισθητική αλλοίωση των τοπίων.

Μάλιστα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς προέρχεται από την αυξημένη πιθανότητα αυτανάφλεξης των συγκεκριμένων μπαταριών που προκύπτει από τα συστατικά τους μέρη.

Οι μπαταρίες ροής

Μια εναλλακτική τεχνολογία των μπαταριών λιθίου και των μπαταριών νατρίου που αναπτύσσεται στη Σκωτία είναι η λεγόμενη μπαταρία ροής, η οποία λειτουργεί διαφορετικά από τις περισσότερες υπάρχουσες μπαταρίες.

Σε αυτές, ένας υγρός ηλεκτρολύτης ρέει στο σώμα της μπαταρίας προκαλώντας μια χημική αντίδραση, ώστε στη συνέχεια η ενέργεια να αποθηκευτεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η χημική αντίδραση αντιστραφεί με τη ροή του ηλεκτρολύτη.

Η StorTera, η εταιρεία με έδρα το Εδιμβούργο που βρίσκεται πίσω από το έργο, λέει ότι η μπαταρία ροής είναι καλύτερη για αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης