Τελευταία Νέα

Στην αγορά των ΦΟΣΕ μπαίνει η Helleniq Renewables με άδεια εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ 1.200 MW

Στην αγορά των ΦΟΣΕ μπαίνει η Helleniq Renewables με άδεια εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ 1.200 MW
Στόχος της θυγατρικής της HelleniQ Energy να παίξει αυξημένο  ρόλο στην αγορά της πράσινης ενέργειας

Δυναμική παρουσία στον κλάδο  των ΦΟΣΕ, δηλαδή των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης Παραγωγών ΑΠΕ, αποκτά η HELLENiQ RENEWABLES εξασφαλίζοντας άδεια για την άσκηση της δραστηριότητας εκπροσώπησης παραγωγών ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 1.200 MW.

Με την κίνηση αυτή η Helleniq Renewables υλοποιεί τον σχεδιασμό να παίξει σημαντικό  ρόλο στην αγορά της πράσινης ενέργειας, όχι μόνο με την παραγωγή ενέργειας από τις δικές της ΑΠΕ αλλά και συγκεντρώνοντας την παραγωγή άλλων ΑΠΕ τις οποίες θα εκπροσωπεί στην αγορά.

Οι ΦοΣΕ αποτελούν εξειδικευμένες καινοτόμες εταιρείες που χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία και καλούνται να βελτιστοποιήσουν την εμπορική διαχείριση των μονάδων πράσινης ενέργειας ελαχιστοποιώντας το κόστος εξισορρόπησης με την ακριβή πρόβλεψη της παραγωγής τους.

Οι ΦΟΣΕ αναλαμβάνουν δηλαδή την εμπορική διαχείριση των ΑΠΕ ως aggregator για τη διαχείριση των μονάδων , προσαρμόζοντας τες στα νέα δεδομένα της αγοράς ΑΠΕ και στις αλλαγές που  έρχονται με  την ενσωμάτωση της πράσινης παραγωγής ηλεκτρισμού με ανταγωνιστικούς όρους αγοράς.  Kαθίστανται όλο και πιο αναγκαίοι για τη διαχείριση πολλών έργων ΑΠΕ, ώστε να αυξάνεται το όφελος για τον παραγωγό.

Οι ΦΟΣΕ ως aggregators  διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό μονάδων ΑΠΕ, με γεωγραφική διασπορά, που περιορίζουν την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα της παραγωγής των ΑΠΕ, μπορούν να υποβάλουν ανταγωνιστικές προσφορές που εξασφαλίζουν την καθημερινή συμμετοχή του χαρτοφυλακίου στο ενεργειακό χρηματιστήριο και να αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα.

Πλέον οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης επιδιώκουν   να κάνουν και πρόβλεψη παραγωγής, πέραν της παραγωγής, και των περικοπών που ενδέχεται να προβεί ο ΑΔΜΗΕ. Με  τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά το ρίσκο που προκύπτει από τις περικοπές, καθώς, έχοντας «προϋπολογίσει» μια εκτίμηση για το μέγεθος των περικοπών, ένας Φο.Σ.Ε. προβαίνει σε ανάλογη δήλωση φορτίου παραγωγής, ώστε τελικά να μην αποκλίνει σημαντικά και επομένως να μετριάσει την έκθεσή του.

Ο ρόλος του ΦοΣΕ ενισχύεται καθώς κατορθώνει να μειώνει τις αποκλίσεις δυνητικά και επομένως να επιτυγχάνει καλύτερο τελικό οικονομικό αποτέλεσμα.


Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ΦΟΣΕ στην ελληνική αγορά

Όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες διαθέτουν δικό τους Φορέα εκπροσώπησης.

Ο μεγαλύτερος ΦΟΣΕ  της ελληνικής αγοράς είναι η Optimus Energy της Τερνα Ενεργειακή, με άδεια εκπροσώπησης για 3 GW. H  Optimus Energy  εκπροσωπεί περισσότερους από 2000 Σταθμούς όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του χαρτοφυλακίου της ξεπερνά τα 2300 MW. Περισσότεροι από 1200 ανεξάρτητοι παραγωγοί ΑΠΕ από όλη την Ελλάδα έχουν επιλέξει την Optimus Energy, της οποίας το μερίδιο εκπροσώπησης ανέρχεται στο 52.7% των ΑΠΕ στην αγορά των ανεξάρτητων ΦοΣΕ ΑΠΕ

Ακολουθεί η Mytilineos με άδεια εκπροσώπησης για 1,5 GW, η Elpedison me 1,5 GW, η Helleniq Renewables με 1,2 GW, και η ΔΕΗ η MORE (Motor Oil) και η ελβετοβουλγαρική MET με άδεια εκπροσώπησης 1 GW.


 
HelleniqRenewables

 Κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής του ομίλου  Helleniq Energy είναι η ανάπτυξη στις ΑΠΕ. Το 2023 ο όμιλος είχε από τις ΑΠΕ 42 εκ. EBITDA από 29  εκ. EBITDA το 2022 και έφτασε να έχει εγκατεστημένη ισχύ στα  356 MW, κάτι που οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8% το Δ’ Τρίμηνο 2023 και κατά 39% για το σύνολο του έτους. Σήμερα 260 MW είναι σε φάση κατασκευής και τα μισά από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2024.

 Ο στόχος για 1 GW από ΑΠΕ το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί σημειώθηκε, αφού ακόμη 700 MW από το χαρτοφυλάκιο ωριμάζουν και θα είναι έτοιμα προς κατασκευή. Για το 2030 στόχος του ομίλου είναι να φτάσει τα 2 GW από ΑΠΕ, κάτι που θα πετύχει κυρίως με οργανική ανάπτυξη ωριμάζοντας και υλοποιώντας έργα από το χαρτοφυλάκιό του.

 Το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW, ενώ πρόθεση είναι η δραστηριοποίηση και σε άλλες αγορές.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης