Ενέργεια

Ευκαιρίες εξαγορών δημιουργεί η ύφεση στην αγορά των PPAs - Στα 45-47 ευρώ/MWh οι τιμές από φ/β στα 70 ευρώ/MWh από αιολικά

Ευκαιρίες εξαγορών δημιουργεί η ύφεση στην αγορά των PPAs - Στα 45-47 ευρώ/MWh οι τιμές από φ/β στα 70 ευρώ/MWh από αιολικά

 Oι μεγάλοι όμιλοι έχουν ευκαιρίες να εξαγοράσουν έργα που προς το παρόν δεν θα είναι λειτουργικά

Σε ύφεση έχει εισέλθει η αγορά των PPAs σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα προ κρίσης, η οποία πιέζει προς τα κάτω και τις τιμές των μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ελληνική αγορά για τα δεκαετή PPA με ενέργεια που προέρχεται από φωτοβολταϊκά πάρκα οι τιμές έχουν πέσει ακόμη και στα 45-47 ευρώ/MWh, ενώ για την ενέργεια από αιολικά πάρκα κινούνται γύρω από τα 70 ευρώ/MWh όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι τιμές αυτές με δεδομένο το υψηλό κόστος κατασκευής των έργων που αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, καθιστά τη σύναψη PPAs μάλλον ασύμφορη για τους παραγωγούς, ενώ από την πλευρά τους οι καταναλωτές πιέζουν για ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αυτή τη στιγμή πράγματι οι τιμές που προσφέρονται για συμβόλαια δεκαετούς διάρκειας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των σχεδιαζόμενων επενδύσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά μικρά έργα κυρίως φωτοβολταϊκά να είναι διαθέσιμα προς πώληση.

Έτσι δημιουργείται μια νέα αγορά που προφανώς ευνοεί της εταιρίες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή έργων ΑΠΕ και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από ένα PPA που θα συνάψουν σήμερα και μέσω αυτού θα αναζητήσουν τραπεζική χρηματοδότηση.


Τα σχέδια των μεγάλων


Εξάλλου οι μεγάλοι καθετοποιημένοι όμιλοι που έχουν έσοδα από ποικίλες δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας μπορούν να αντιπαρέλθουν την κόπωση που καταγράφεται αυτή την περίοδο στην αγορά των PPAs, αφού δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτά για να προωθήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ ταυτόχρονα διαβλέπουν ευκαιρίες εξαγορών σε μια αγορά που επί του παρόντος είναι «καθισμένη».

Πέραν αυτών οι μεγάλοι όμιλοι επενδύουν και στην εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών τα οποία εξασφαλίζουν ευελιξία στην προσφερόμενη ενέργεια και συμβάλουν στην αντιμετώπιση του «κανιβαλισμού» των τιμών ειδικά και τις ώρες της μεγάλης προσφοράς. Όπως λένε γνώστες της αγοράς η ευελιξία είναι το νόμισμα του μέλλοντος και αυτό εξασφαλίζεται τόσο με τα συστήματα μπαταριών όσο και με τις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται από μεγάλους ομίλους της χώρας.

Εξάλλου όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες η κυκλικότητα είναι το χαρακτηριστικό των αγορών ενέργειας και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η ύφεση της τρέχουσας περιόδου θα διατηρηθεί και μετά από ένα ή δυο χρόνια. Ο ήπιος χειμώνας, η κλιματική αλλαγή και το Ελ Νίνιο, αλλά και η μεγάλη προσφορά αερίου έχουν ρίξει τις τιμές του ηλεκτρισμού ανακόπτοντας την πορεία μικρών μεμονωμένων έργων. Αυτές οι συνθήκες όμως, είναι βέβαιο ότι δεν θα διατηρηθούν για πάντα γεγονός που καταδεικνύει την αξία των PPAs οποίων ο καταναλωτής ενέργειας αγοράζει ασφάλεια και προβλεψιμότητα τιμών.


Υψηλά κόστη


Από την πλευρά τους οι καταναλωτές ενέργειας επισημαίνουν μια σειρά από επιμέρους κόστη που καλούνται να πληρώσουν παράλληλα με ένα δεκαετές PPA σημειώνοντας ότι αυτά τα κόστη αυξάνουν κατακόρυφα την τελική τιμή καθιστώντας τα ασύμφορα και θεωρούν ότι η λύση είναι το hedging.

Για παράδειγμα το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα PPAs που συνάπτονται προβλέπουν ότι ο χρήστης πληρώνει την ενέργεια που παράγεται σε συγκεκριμένες ώρες (pay as produce) όταν η ενέργεια που παράγει ένα φωτοβολταϊκό δεν επαρκεί για τον χρήστη θα πρέπει να συμπληρώσει μέσω της αγοράς εξισορρόπησης αυξάνοντας το κόστος του. Στη Βουλγαρία για παράδειγμα στα αντίστοιχα PPAs προβλέπεται ότι ο χρήστης λαμβάνει προσυμφωνημένες ποσότητες (pay as nominated) πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον η ενέργεια που έχει παραχθεί δεν επαρκεί τότε ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να αγοράσει τις επιπλέον ποσότητες από την Αγορά Εξισορρόπησης για να καλύψει τις ανάγκες του πελάτη του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης