Ενέργεια

Σε χαμηλά οι τιμές των EUA - Αύξηση στις τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη

Σε χαμηλά οι τιμές των EUA  - Αύξηση στις τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη

 Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη μέρα στη Γερμανία ενισχύθηκε πάνω από 47% στα 72,34 EUR/MWh και στη Γαλλία αυξήθηκε 90%, στα 86,47 EUR/MWh

 

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες τη Δευτέρα οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για θέρμανση, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής spot της NBP πάνω από 7% στους 64 p/therm. Στην προοπτική καμπύλη, οι προσδοκίες για έξι φορτία LNG επιβαρύνουν την τιμή παράδοσης το καλοκαίρι του 2024, η οποία μειώθηκε σχεδόν κατά 5% σε 62,65 p/therm.


Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές τιμές spot για την ενέργεια αυξήθηκαν λόγω της ασθενέστερης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη μέρα στη Γερμανία εκτινάχθηκε πάνω από 47% στα 72,34 EUR/MWh. Ομοίως, το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία σημείωσε σημαντική αύξηση 90%, φτάνοντας τα 86,47 EUR/MWh.

Περαιτέρω κατά μήκος της καμπύλης, τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν την πτωτική εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Το γερμανικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας Cal'25 μειώθηκε σχεδόν κατά 4%, φτάνοντας τα 74,26 EUR/MWh, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία μειώθηκε κατά 5% στα 73,22 EUR/MWh.

Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα υποχώρησαν τη Δευτέρα, αντικατοπτρίζοντας την πτωτική τάση στις τιμές του φυσικού αερίου. Τα EUA που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2024 μειώθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα 56,21 ευρώ/τόνο, ενώ χθες ανέκαμψαν ελαφρά στα 57 ευρώ.

Το πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο την Τρίτη, αφότου ο ΟΠΕΚ τήρησε τις προοπτικές ζήτησης για το έτος και καθώς οι έμποροι αξιολόγησαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό εκτός των ΗΠΑ.

Το West Texas Intermediate για τον Απρίλιο 0,4%, 78,24 δολάρια το βαρέλι ενώ το συμβόλαιο του Brent για τον Μάιο κέρδισε 0,32%, στα 82,47 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε τις προβλέψεις του για το 2024, με τη ζήτηση πετρελαίου να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του καρτέλ. Η προσφορά αργού εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια bpd φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ συνεπάγονται έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου φέτος, εκτός εάν το καρτέλ και οι σύμμαχοί του χαλαρώσουν τις μειώσεις παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτές οι περικοπές θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον κατά το δεύτερο τρίμηνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης