Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Εμμένει στην πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά 2,25 mbpd

ΟΠΕΚ: Εμμένει στην πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά 2,25 mbpd

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 203.000 bpd παρά τις νέες περικοπές του ΟΠΕΚ +

 

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την Τρίτη την πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και το 2025 και αύξησε περαιτέρω την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος λέγοντας ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια βελτίωσης.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ανέφερε σε μηνιαία έκθεση ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες από τον περασμένο μήνα.

Μια περαιτέρω ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να δώσει μια πρόσθετη δυναμική στη ζήτηση πετρελαίου. Η πρόβλεψη ανάπτυξης του ΟΠΕΚ για το 2024 είναι ήδη υψηλότερη από αυτή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) και οι δύο απέχουν περισσότερο από ό,τι ήταν για τουλάχιστον 16 χρόνια στις απόψεις τους για τη ζήτηση.
Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι μια «εύρωστη δυναμική» για την οικονομική ανάπτυξη προς το τέλος του 2023 αναμένεται να επεκταθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και αύξησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη για το 2024 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, μετά από μια άνοδο τον περασμένο μήνα.

Άνοδικές δυνατότητες

«Ενώ ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, η συνέχιση της αναμενόμενης δυναμικής από την αρχή του έτους θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες ανοδικές δυνατότητες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024». αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
«Οι αναπτυξιακές τροχιές του 2024 και του 2025 της Ινδίας, της Κίνας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις τρέχουσες προσδοκίες».
Ο ΟΠΕΚ έχει παραμείνει στο ίδιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης από τότε που έκανε την πρώτη του πρόβλεψη για το 2024 τον περασμένο Ιούλιο.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και οι διακοπές εφοδιασμού στήριξαν τις τιμές του πετρελαίου το 2024, αν και οι ανησυχίες για τα συνεχιζόμενα υψηλά επιτόκια έχουν βαρύνει. Το Brent την Τρίτη διαπραγματευόταν γύρω στα 82 δολάρια το βαρέλι.
Μια άνοδος στις τιμές σημειώθηκε τον Φεβρουάριο καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου συνέχισαν να ενισχύονται, αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις υποστήριξαν επίσης τις τιμές.
Ο ΟΠΕΚ βλέπει τώρα παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2,8% το 2024, υποστηριζόμενη από την προσδοκία για συνεχιζόμενη χαλάρωση του γενικού πληθωρισμού καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Διατήρησε την πρόβλεψη του επόμενου έτους σταθερή στο 2,9%.
«Αναμένεται ότι οι εγχώριες πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την αναπτυξιακή δυναμική», ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

Την Πέμπτη οι προβλέψεις του ΙΕΑ

Για φέτος, η προσδοκία του ΟΠΕΚ για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερη από την επέκταση κατά 1,22 εκατομμύρια bpd μέχρι στιγμής που είχε προβλέψει ο IEA ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες και αναμένεται να ενημερώσει τις προβλέψεις του την Πέμπτη.
Ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δύο δεκαετίες, ενώ ο ΙΕΑ προβλέπει ότι θα κορυφωθεί μέχρι το 2030 καθώς ο κόσμος θα στραφεί σε καθαρότερη ενέργεια. Οι δύο τους συγκρούστηκαν για αυτό και σχετικά ζητήματα όπως η ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των μηνιαίων εκθέσεων του IEA και του ΟΠΕΚ που χρονολογούνται από το 2008, το χάσμα 1,03 εκατομμυρίων bpd στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ζήτησης τον Φεβρουάριο ήταν το μεγαλύτερο σε όρους ανά βαρέλι για αυτό το σημείο του έτους.
Ο ΟΠΕΚ και η ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ έχουν εφαρμόσει μια σειρά περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξουν την αγορά. Μια νέα περικοπή για το πρώτο τρίμηνο τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και νωρίτερα αυτόν τον μήνα επεκτάθηκε για να καλύψει το δεύτερο τρίμηνο.
Η έκθεση του ΟΠΕΚ ανέφερε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 203.000 bpd τον Φεβρουάριο στα 26,57 εκατομμύρια bpd με επικεφαλής τη Νιγηρία και τη Λιβύη, παρά τον νέο γύρο εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από τη συμμαχία OPEC+ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης