Νορβηγία: Στα 175 εκατ. ευρώ η κρατική ενίσχυση για το αιολικό πάρκο GoliatVIND

Νορβηγία: Στα 175 εκατ. ευρώ η κρατική ενίσχυση για το αιολικό πάρκο GoliatVIND
Το πάρκο βρίσκεται 95 χιλιόμετρα από το Hammerfest και σε βάθος 300-400 μέτρων
Οι εταιρείες Odfjell Oceanwind, Source Galileo και Kansai Electric Power Company έλαβαν κρατική χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. νορβηγικών κορωνών (περίπου 175 εκατ. ευρώ) από το ταμείο Enova για την ανάπτυξη του πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου GoliatVIND.

Σύμφωνα με το Offshore Wind, το πλωτό υπεράκτιο αιολικό έργο GoliatVIND, που βρίσκεται περίπου 95 χιλιόμετρα από το Hammerfest σε βάθος 300-400 μέτρων και θα μπορούσε να προσθέσει 320 GWh ανανεώσιμης ενέργειας στην ομώνυμη περιοχή.

Το έργο των 75 MW σχεδιάζεται να περιλαμβάνει πέντε ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW, με τον πύργο της ανεμογεννήτριας να έχει ύψος 135-170 μέτρα, ενώ η διάμετρος της έλικας θα είναι μεταξύ 220 και 260 μέτρων.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Goliat, χρησιμοποιώντας το υπάρχον καλώδιο τροφοδοσίας προς την ξηρά.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το έργο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2027.

Επτά εταιρείες υπέβαλαν προτάσεις

Συνολικά επτά εταιρείες υπέβαλαν προτάσεις έργων που αξιολογήθηκαν από τη νορβηγική κυβερνητική επιχείρηση Enova, με την GoliatVIND να λαμβάνει στήριξη ύψους 2 δισεκατομμυρίων κορωνών.

«Οι προτάσεις έργων που υποβλήθηκαν ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για μελλοντικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Η πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική ευκαιρία για να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών», δήλωσε ο Nils Kristian Nakstad, διευθύνων σύμβουλος της Enova.

Σύμφωνα με τη νορβηγική κυβερνητική υπηρεσία, το φθινόπωρο θα υπάρξει άλλος ένας γύρος υποβολής αιτήσεων για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης