FTI: Ευκαιρίες συγχωνεύσεων στις ΑΠΕ για τις ΗΠΑ το 2024 φέρνει το IRA

FTI: Ευκαιρίες συγχωνεύσεων στις ΑΠΕ για τις ΗΠΑ το 2024 φέρνει το IRA

Έκθεση της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων δείχνει ότι ο ΙRA θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμική μετατόπιση» στην οικονομία των ΗΠΑ τους επόμενους 12 έως 24 μήνες

Η FTI Consulting (εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων που εδρεύει στην Ουάσιγκτον με ειδίκευση στην εταιρική χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση) δημοσίευσε μια έκθεση που εξετάζει τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023 και παρείχε μια προοπτική για το 2024.

 

Εισερχόμενοι στο 2023, οι συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών είχαν αποτελέσματα που ήταν αντίθετα από τα προσδοκώμενα, όπως διαρκή υψηλά επιτόκια, πληθωριστικές πιέσεις, περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, αβεβαιότητες κρατικής υποστήριξης και ζητήματα αξιοπιστίας του δικτύου.

Συνέπεια ήταν, ο όγκος των συμφωνιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) να μειωθεί από τα επίπεδα του 2022.

«Τα επιτόκια δημιουργούν μια σφήνα μεταξύ πιθανών αγοραστών και πωλητών στην αποτίμηση. Οι καθιερωμένες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, αποτελούν περίπου το 60% του όγκου των συναλλαγών», αναφέρει η έκθεση της FTI.

 

Αιτίες αύξησης συγχωνεύσεων και εξαγορών ΑΠΕ

Εντωμεταξύ, οι παραδοσιακές συγχωνεύσεις και εξαγορές πυρηνικής ενέργειας και οι συναλλαγές φυσικού αερίου και βιοαερίου ΑΠΕ αυξήθηκαν, υποδηλώνοντας την επικρατούσα υιοθέτηση για μια κάποτε εξειδικευμένη αγορά.

Εξετάζοντας το 2024, η FTI αναμένει ότι διάφοροι παράγοντες θα οδηγήσουν σε αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Καθώς το υψηλό κόστος κεφαλαίου ασκεί πίεση στη βιωσιμότητα του έργου, οι μικρότεροι κατασκευαστές ενδέχεται να αναγκαστούν να πουλήσουν έργα, χαρτοφυλάκια ή ολόκληρη την πλατφόρμα τους καθώς αναζητούν ρευστότητα ή μια οριστική έξοδο.

«Οι επενδυτές και οι εδραιωμένοι φορείς με ισχυρότερους ισολογισμούς μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να επενδύσουν, να αποκτήσουν και να δομήσουν δημιουργικές λύσεις, οδηγώντας περαιτέρω στην ενοποίηση στον κλάδο», αναφέρεται στην έκθεση.

Η FTI αναμένει επίσης και ανοδική πορεία στην υιοθέτηση των ΑΠΕ από τις επιχειρήσεις, καθώς η απεξάρτηση από άνθρακα και η ηλεκτροκίνηση συνεχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο.

Αναμένει από τους παίκτες πετρελαίου και φυσικού αερίου να επενδύσουν ενεργά στον τομέα.


Οι κίνδυνοι για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ

Η FTI θεωρεί ότι οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας, το αυξανόμενο κόστος ανάπτυξης, τα ζητήματα αδειοδότησης, οι καθυστερήσεις διασύνδεσης και οι συντομότερες συμφωνίες απορρόφησης χρόνου έχουν συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου των μη ρυθμιζόμενων επενδύσεων σε ΑΠΕ.

ΠΙΝΑΚΑΣ_3.png
Η FTI αναγνώρισε ότι μια αγορά υψηλότερων επιτοκίων μπορεί να διατηρηθεί για μερικά χρόνια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους μικρότερους κατασκευαστές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, ενώ από την πλευρά της ζήτησης οι μεγαλύτεροι παίκτες με μεγαλύτερη λειτουργική ποικιλομορφία ή δημόσια κεφάλαια μπορεί να είναι πιο δημιουργικοί, αναλαμβάνοντας κινδύνους και προσφέροντας διαφορετική πρόταση αξίας σε προγραμματιστές με πρωταγωνιστές που δεν μπορούν να επιτύχουν κλίμακα.

 

Οι ΑΠΕ στις ΗΠΑ

Η έκθεση ανέφερε ότι η κυβερνητική υποστήριξη από τον IRA και άλλα προγράμματα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, συμπεριλαμβανομένων 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διαθέσιμα χρήματα επιχορηγήσεων που διατέθηκαν μέσω του νόμου του 2022.

Η FTI είπε ότι τα κίνητρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σεισμική μετατόπιση στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ και στην οικονομία συνολικά τους επόμενους 12 έως 24 μήνες».

Περαιτέρω ώθηση για επενδύσεις από την εταιρική Αμερική και το «big oil» θα συνεχίσει να διαφοροποιεί το ενεργειακό του μείγμα με στρατηγικές επενδύσεις και εξαγορές.

«Οι πρώτες εξελίξεις του νέου έτους δείχνουν ότι αυτές οι προβλεπόμενες τάσεις της αγοράς επικρατούν και το 2024 θα αναπληρώσει το χαμένο έδαφος από το σχετικά χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών που παρατηρήθηκε το 2023», δήλωσε η FTI Consulting.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης