WoodMack: Οι διαγωνισμοί για ΑΠΕ θα ξεπεράσουν τα 100 GW το 2024

WoodMack: Οι διαγωνισμοί για ΑΠΕ θα ξεπεράσουν τα 100 GW το 2024

Μεμονωμένες μεγάλες αγορές (Κίνα), θα συνεχίσουν να κυριαρχούν

Περισσότερα από 100 GW παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένεται να δημοπρατηθούν το 2024, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Wood Mackenzie.

 

Με περισσότερα από 60 GW να είναι υπεράκτια αιολική ενέργεια, ο συνολικός όγκος αναμένεται να αυξάνεται καθώς προχωρά το έτος και θα ταιριάζει με τα επίπεδα του 2023.

«Οι κρατικοί διαγωνισμοί αποτελούν ένα πρωταρχικό σχήμα υποστήριξης για την ανάπτυξη ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο.

Οι διαγωνισμοί αυξάνονται κάθε χρόνο και η Wood Mackenzie αναμένει να δει μερικές μεγάλες ανταμοιβές το 2024. Η περιοχή EMEA θα διεξάγει περισσότερο από το 50% των αναμενόμενων διαγωνισμών, κυρίως για υπεράκτια αιολική δυναμικότητα.

Μεμονωμένες μεγάλες αγορές, όπως η Κίνα, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει ανακοινώσει γύρους ΑΠΕ για 25 GW για φέτος και η Κίνα είναι στα 17 GW στην υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε η Ana Fernandez Garcia (ανώτερη ερευνητική αναλύτρια στη Wood Mackenzie και επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης).

Το 2023, 137 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατακυρώθηκε παγκοσμίως μέσω κρατικών διαγωνισμών. Πρόκειται για αύξηση 10% από έτος σε έτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες κόστους του κλάδου, τις εντάσεις στα logistics και την ενεργειακή κρίση.

Η αιολική ενέργεια (υπεράκτια και χερσαία) και τα ηλιακά φωτοβολταϊκά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 91% του διατιθέμενου όγκου.

Το υπόλοιπο 9% απονεμήθηκε σε τεχνολογίες υδροηλεκτρικών, βιοκαυσίμων, γεωθερμικών, ηλιακών θερμικών και παλιρροϊκών τεχνολογιών.

 

«Η χερσαία αιολική δυναμικότητα που ανατέθηκε σε διαγωνισμούς ανέκαμψε το 2023, αλλά επισκιάστηκε από την πτώση των ηλιακών φωτοβολταϊκών.

Το υψηλότερο μερίδιο της αιολικής ενέργειας προκλήθηκε από την αυξημένη ανταγωνιστικότητα και το ενδιαφέρον των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν την ανάπτυξή της ως βασικής βιομηχανίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τον άνεμο», δήλωσε ο Fernandez Garcia.

 

Ποσοστά δυναμικότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών

Η δυναμικότητα ηλιακών φωτοβολταϊκών ήταν η μεγαλύτερη που κατακυρώθηκε μέσω κρατικών διαγωνισμών, αντιπροσωπεύοντας το 44% του συνολικού όγκου με 61 GW, σημειώνοντας πτώση από μερίδιο 59% το 2022.

Ακολούθησε η χερσαία αιολική ενέργεια με 24%, ή 34GW, ενώ η υπεράκτια αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 23% (31GW), σημειώνοντας αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έλαβε το 67% των συμβάσεων σε περίπου 90 GW, διατηρώντας την ηγετική θέση, ακολουθούμενη από την EMEA στα 37 GW (27%), ενώ σχεδόν 10 GW κατανεμήθηκαν στην Αμερική (7%), αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά τα βραβεία δυναμικότητας, η Κίνα πρωτοστάτησε το 2023 με περισσότερα από 55 GW που διατέθηκαν μέσω 49 διαγωνισμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ινδία κατέθεσε 20 GW σε 55 διαγωνισμούς, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία χορήγησε 19 GW σε 11 γύρους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης