Ενέργεια

Διαμάχη ΑΔΜΗΕ - ΡΑΑΕΥ: Σύσκεψη υπό την Σδούκου για το κόστος διασύνδεσης ΑΠΕ

Διαμάχη ΑΔΜΗΕ - ΡΑΑΕΥ: Σύσκεψη υπό την Σδούκου για το κόστος διασύνδεσης ΑΠΕ

Παρέμβαση ΕΒΙΚΕΝ γα την επιβάρυνση των επιχειρήσεων

Ρόλο …διαιτητή στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ για το κόστος διασύνδεσης έργων ΑΠΕ και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με το δίκτυο αναμένεται να αναλάβει το ΥΠΕΝ. Την ερχόμενη εβδομάδα και μετά από αίτημα της ΡΑΑΕΥ θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με την συμμετοχή της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου και του ΓΓ Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη.

Παρέμβαση για το ζήτημα προς το ΥΠΕΝ αναμένεται να κάνει και η πλευρά της βιομηχανίας μέσω της ΕΒΙΚΕΝ για να επισημάνει την σημαντική επιβάρυνση που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις του κλάδου από την αύξηση της περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ κατά 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος που θα αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ για σχετικά έργα το 2024.

Η θέση της ΡΑΑΕΥ


Η ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με πληροφορίες εμμένει στη θέση της για την καταγραφή του κόστους (50%) των σχετικών έργων, που αντιστοιχεί στον ΑΔΜΗΕ βάσει νόμου (άρθρο 98 του ν. 4951/2022) σε μια διακριτή περιουσιακή βάση, ώστε η ανάκτησή του να υπολογιστεί βάσει του κόστους δανεισμού και όχι του εγκεκριμένου WACC που ισχύει σε όλα τα έργα του εθνικού συστήματος μεταφοράς.

Το κόστος που θα μεταφερθεί στους καταναλωτές στην περίπτωση που η ανάκτηση του κόστους περάσει στην περιουσιακή βάση του Διαχειριστή και υπολογιστεί με βάση το εγκεκριμένο WACC , σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ΑΔΜΗΕ έχει παραδώσει στη ΡΑΑΕΥ, ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ μόνο για το 2024 και η σχετική εισήγηση προβλέπει ανάκτησή του σε διάστημα διετίας. Οι δύο πλευρές κρατάνε προς το παρόν χαμηλούς τόνους χωρίς ωστόσο να κάνουν πίσω. Η ΡΑΑΕΥ έχει κοινοποιήσει τις θέσεις της στον ΑΔΜΗΕ με επιστολή της.

Το βασικό επιχείρημά της πρότασής της για καταγραφή του κόστους σε διακριτή περιουσιακή βάση και ανταποδοτικότητα βάσει του κόστους δανεισμού, είναι ότι τα εν λόγω έργα υλοποιούνται στο σύνολό τους από τους παραγωγούς, και όχι από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος (απλά) καταβάλλει απολογιστικά το κόστος.


Τι λέει ο ΑΔΜΗΕ


Ο ΑΔΜΗΕ στην απαντητική του επιστολή αναφέρει ότι η πρόταση της ΡΑΕΕΥ κινείται ενάντια στο πνεύμα του νομοθέτη, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία μνεία στη δημιουργία διακριτής περιουσιακής βάσης για τα έργα επέκτασης του συστήματος ούτε και οποιαδήποτε αναφορά περί διακριτής απόδοσης έναντι των υπόλοιπων έργων. Επιπλέον, αντιπαρέρχεται τον ισχυρισμό της ΡΑΑΕΥ ότι ο Διαχειριστής φέρει μειωμένο βαθμό κινδύνου.

Είναι εντελώς άστοχο, υποστηρίζει, καθώς για τα συγκεκριμένα έργα ο βαθμός κινδύνου είναι αντίστοιχος, εάν όχι μεγαλύτερος, σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα του Διαχειριστή, τόσο από πλευράς χρηματοδότησης, όσο και από άποψη κατασκευαστικής επάρκειας.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ , οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα θα αποβούν ζημιογόνες, στην περίπτωση που αυτές αποζημιώνονται με WACC ίσο με το κόστος δανεισμού, οδηγώντας τελικά σε υπονόμευση την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του ΥΠΕΝ, το οποίο πάντως σε κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα στο πλαίσιο του νόμου, βάζοντας στη συζήτηση θέμα αυστηροποίησης του ελέγχου υλοποίησης των εγκεκριμένων δαπανών συνολικότερα σε σχέση με τα έργα του ΑΔΜΗΕ και όχι μόνο για τα επίμαχα ως προς την ανάκτηση του κόστους τους, αφού και η ίδια η ΡΑΕΕΥ δεν αμφισβητεί τη νομιμότητά τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης