Ενέργεια

Με πτώση για τις τιμές του πετρελαίου μπήκε η εβδομάδα – Ο ρόλος της Κίνας

Με πτώση για τις τιμές του πετρελαίου μπήκε η εβδομάδα – Ο ρόλος της Κίνας
Αυτή την εβδομάδα θα κυκλοφορήσουν οι τελευταίες μηνιαίες εκθέσεις για την αγορά πετρελαίου από τον OPEC και τον ΙΕΑ
Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ασκώντας πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου οι οποίες ξεκινάνε πτωτικά τη νέα εβδομάδα, επεκτείνοντας τις απώλειες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες.

«Οι ανησυχίες για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα υπερίσχυσαν της παράτασης των περικοπών της προσφοράς από τον OPEC+», δήλωσε αναλυτής της Nissan Securities στο Reuters.

Σύμφωνα με το Oil Price, oι ανησυχίες ήρθαν μετά την πρόβλεψη του ερευνητικού βραχίονα της κρατικής κινεζικής εταιρείας ενέργειας CNPC την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα εισέρχεται σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης πετρελαίου λόγω της υιοθέτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και φορτηγών.

Η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και των φορτηγών που κινούνται με LNG θα μειώσει τη ζήτηση της χώρας για βενζίνη και ντίζελ κατά 10% έως 12% μόνο φέτος, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Lu Ruquan, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Τεχνολογικών Ερευνών της CNPC.

Υπάρχουν επίσης απαισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την επερχόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν ότι το ποσοστό του Φεβρουαρίου θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,1%, κάτι που θα παρεμποδίσει τα σχέδια της Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως ενισχύουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Την ίδια στιγμή, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει ο μεγαλύτερος παράγοντας, αν και η διαταραχή της προσφοράς δεν έχει ακόμη εκφραστεί εντελώς εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στη Μέση Ανατολή.

Αυτή την εβδομάδα θα κυκλοφορήσουν οι τελευταίες μηνιαίες εκθέσεις για την αγορά πετρελαίου από τον OPEC και τον ΙΕΑ, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μια εικόνα της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου.

Ο EIA δημοσιεύει επίσης αυτή την εβδομάδα τις τελευταίες βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές του, ενώ η έκθεση του OPEC δημοσιεύεται την Τρίτη.

Νωρίτερα το πρώι το WTI είχε πέσει στα 77,91 δολάρια, ενώ το Brent διαπραγματευόταν στα 82,10 δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης