Ενέργεια

Πτωτικά κινήθηκαν οι εισαγωγές LNG στην Ισπανία τον Φεβρουάριο

Πτωτικά κινήθηκαν οι εισαγωγές LNG στην Ισπανία τον Φεβρουάριο
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 50,5% σε ετήσια βάση
Οι ισπανικές εισαγωγές και επαναφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την Enagas.

Με βάση το LNG Prime, oι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 14,3% σε περίπου 18,4 TWh τον Φεβρουάριο και αντιπροσώπευαν το 67,8% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, ενώ τον Ιανουάριο, οι εισαγωγές LNG έφτασαν περίπου τις 20 TWh.

Συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών μέσω αγωγών από την Αλγερία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ισπανία έφτασαν περίπου τις 31,5 TWh τον περασμένο μήνα, μια μικρή πτώση από περίπου 31,8 TWh τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε η Enagas στη μηνιαία έκθεσή της.

Επιπλέον, η εθνική ζήτηση φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο έπεσε κατά 17% σε ετήσια βάση σε περίπου 27,8 TWh.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 50,5% σε ετήσια βάση σε περίπου 4,45 TWh τον περασμένο μήνα, ενώ η συμβατική ζήτηση μειώθηκε κατά 4,7% σε 23,3 TWh.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ήταν κατά 79% πλήρεις τον Φεβρουάριο, σε σχέση με 81% τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με την Enagas.

Η Enagas διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και διαθέτει τέσσερις εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαρκελώνη, την Ουέλβα, την Καρταχένα και τη Χιχόν.

Κατέχει επίσης το 50% της μονάδας επαναεριοποίησης BBG στο Μπιλμπάο και το 72,5% της μονάδας Sagunto, ενώ η Reganosa εκμεταλλεύεται τη μονάδα Mugardos.

ΗΠΑ και Ρωσία οι μεγαλύτεροι προμηθευτές

Οι επτά λειτουργικοί ισπανικοί τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκφόρτωσαν 27 φορτία τον περασμένο μήνα, αυξημένα κατά έξι φορτία σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ισπανία τον Φεβρουάριο με περίπου 8 TWh, από 7,2 TWh πέρυσι, ακολουθούμενες από τη Ρωσία με 5,3 TWh, ελαφρά μειωμένες από 5,4 TWh πέρυσι.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ισπανία και τον Ιανουάριο, ενώ η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής για τον Δεκέμβριο.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι ισπανικοί τερματικοί σταθμοί έλαβαν επίσης 5 TWh από τη Νιγηρία τον Φεβρουάριο, από 2,7 TWh τον ίδιο μήνα πέρυσι, και επίσης 0,92 TWh από τη Νορβηγία, 0,87 TWh από το Κατάρ και 0,49 TWh από την Αλγερία.

Οι ισπανικοί τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου φόρτωσαν περίπου 1,07 TWh τον Φεβρουάριο, μειωμένο κατά 31% σε σύγκριση με περίπου 1,5 TWh τον Φεβρουάριο του 2023 και ελαφρώς αυξημένο από 0,92 TWh τον Ιανουάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης