Ενέργεια

Saudi Aramco: Κέρδη121,3 δισ δολ και αύξηση μερίσματος 30%

Saudi Aramco: Κέρδη121,3 δισ δολ και αύξηση μερίσματος 30%
 Η εταιρεία θα πληρώσει μέρισμα 97,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

H  Saudi Aramco ανακοίνωσε κέρδη 121,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, μειωμένα κατά 25%

"Η μείωση από έτος σε έτος μπορεί να αποδοθεί στις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και τους όγκους πωλήσεων, καθώς και στα μειωμένα περιθώρια διύλισης και χημικών προϊόντων, που εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των δικαιωμάτων παραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους και τους χαμηλότερους φόρους ", ανακοίνωσε.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα συνολικά έσοδά της μειώθηκαν επίσης κατά 17% στα 440,88 δισεκατομμύρια δολάρια, από 535,19 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

 Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν επίσης στα 101,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, έναντι 148,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

"Η ανθεκτικότητα και η ευελιξία μας συνέβαλαν σε υγιείς ταμειακές ροές και υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, παρά τις αντιξόοτητες της οικονομικής συγκυρίας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.
Ωστόσο η εταιρεία θα πληρώσει μέρισμα 97,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά 30% υψηλότερο σε σχέση με περσι που θα λάβει και το κράτος - μέτοχος.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο αποτέλεσαν το 62% των συνολικών κρατικών εσόδων το 2022. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία κατέχει άμεσα περίπου το 82,2% της Aramco, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις γενναιόδωρες πληρωμές του πετρελαϊκού γίγαντα, ενώ ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να διαφοροποιήσει την οικονομία της.

Μέρος των υψηλών κερδών της χρονιάς προέρχεται από τη μεταβίβαση ενός πρόσθετου 8% των μετοχών της Aramco, αξίας 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προς το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης