Ενέργεια

Reuters: Η Σ. Αραβία αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για την Ασία

Reuters: Η Σ. Αραβία αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για την Ασία

Πάει κόντρα στις προσδοκίες ορισμένων πετρελαιοπαραγωγών ότι θα μείνουν αμετάβλητες από τον Μάρτιο

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού της για τους Ασιάτες αγοραστές μετά την παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ + μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Η αύξηση των τιμών έρχεται παρά τις προσδοκίες ορισμένων στη βιομηχανία πετρελαίου ότι οι Σαουδάραβες θα αφήσουν αμετάβλητες τις τιμές Aril από τον Μάρτιο.

 

Ειδικότερα η τιμή της ναυαρχίδας Arab Light της χώρας, αυξήθηκε κατά 0,20 δολάρια ανά βαρέλι έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι, ανέφερε το Reuters, που σημαίνει ότι οι παραδόσεις Απριλίου θα κοστίζουν 1,70 δολάρια το βαρέλι περισσότερο από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι, από 1,50 δολάρια το βαρέλι αυτόν τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, η Aramco μείωσε τις τιμές της για τους Ευρωπαίους αγοραστές, μεταξύ 0,60 και 0,70 δολαρίων το βαρέλι. Οι τιμές για τις πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.

«Η δομή της αγοράς και οι ρωγμές του προϊόντος δεν άλλαξαν πολύ σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

Νομίζω ότι τώρα με τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα να εξακολουθεί να έχει αβεβαιότητα, πιθανότατα θα θελήσουν να ωθήσουν τα βαρέλια προς την Ασία», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μια ανώνυμη πηγή στο Reuters.

 

Εκτιμήσεις μετά τις περικοπές από τον ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ το περασμένο Σαββατοκύριακο (2-3/3/2024) συμφώνησε να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του, καθώς οι τιμές αναφοράς παρέμειναν πεισματικά περιορισμένες στο εύρος τιμών, κυρίως λόγω των προσδοκιών αδύναμης αύξησης της ζήτησης και πρόσθετης προσφοράς από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις περισσότερες από τις νέες απαιτήσεις που έρχονται φέτος.

Δεν συμφωνούν όλοι ότι θα ήταν αρκετό. Ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της EIA, αναμένουν πολύ ασθενέστερη αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ η οποία δίνεται τακτικά ως παράδειγμα της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ που αναμένεται να καλύψει την πρόσθετη ζήτηση.

Ο πραγματικός ρυθμός αύξησης της ζήτησης για το έτος θα γίνει γνωστός πολύ αργότερα. Ορισμένοι δεν αποκλείουν έλλειμμα στις αγορές πετρελαίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν κοντά στο σημείο που βρίσκονται τώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους λόγω της αργής οικονομικής ανάπτυξης που συνήθως τείνει να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης