Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εντός του Μαρτίου η ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα - Έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές

Εντός του Μαρτίου η ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα - Έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές
Από την ΕΔΕΥΕΠ οι διαγωνισμοί
Στο πολυνομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίλυση σειράς ενεργειακών ζητημάτων και η επεξεργασία του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί και η νομοθετική ρύθμιση που αφορά τη διαδικασία προώθησης των επενδύσεων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σύστασης από την ΕΔΕΥΕΠ μιας εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα αναλάβει το έργο της συλλογής όλων των δεδομένων που είναι αναγκαία για την δημιουργία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη εταιρία θα διενεργήσει τους διαγωνισμούς για την επιλογή των μελετητών που θα εκπονήσουν τις αναγκαίες μελέτες (ανεμολογικές, βυθού κλπ) πάνω στα οποίες θα βασιστούν οι ιδιώτες επενδυτές για την εκπόνηση των σχεδίων ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών. Έχει εκτιμηθεί ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα έναντι μια διαδικασίας όπου ο κάθε επενδυτής διενεργεί τις δικές του μελέτες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και ο χρόνος καθώς στόχος της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ είναι η εγκατάσταση των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων να ξεκινήσει το 2030-2032. Στην νέα εταιρία μαζί με την ΕΔΕΥΕΠ θα συμμετέχει ο ΑΔΜΗΕ ενώ ενδέχεται να υπάρξει και ιδιωτική συμμετοχή.

Συνεργασίες με ελληνικούς ομίλους

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων έχουν προσελκύσει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν συνάψει συνεργασίες με μεγάλους ελληνικούς ομίλους. Το ενδιαφέρον αυτό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Αριτοφάνης Στεφάτος μιλώντας χθες σε ημερίδα της ΡΑΑΕΥ στη Θεσσαλονίκη, παραμένει έντονο και μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού έρχονται σε επαφή με την ΕΔΕΥΕΠ για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να εκφράσουν την πρόθεση τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο η πρώτη φάση ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων παράλληλα με τη δημιουργία εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να εισφέρει στη χώρα προστιθέμενη αξία της τάξης του 1,9 δις ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα 440 εκατ. ευρώ θα είναι τα ετήσια έσοδα του δημοσίου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τις τοπικές κοινωνίες για την προοπτική εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών πάρκων σημειώνοντας ότι αφορούν μια ή δυο περιοχές. Μάλιστα τόνισε ότι πρόθεση της ΕΔΕΥΕΠ και της κυβέρνησης δεν είναι η σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες και εκτίμησε ότι σύντομα θα εξευρεθεί λύση και θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την έγκριση της πρώτης φάσης των περιβαλλοντικών μελετών.

Πρόταση για ομάδα ενημέρωσης των τοπικών κονωνιών

Στο ζήτημα των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών αναφέρθηκε μιλώντας στην ίδια ημερίδα και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και όχι με υποσχέσεις για μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη. Μάλιστα πρότεινε τη συγκρότηση μια ειδικής ομάδας από το ΥΠΕΝ που θα ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες για τη σημασία και τα οφέλη των συγκεκριμένων έργων.

Ο κ. Λαδακάκος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών εάν η χώρα μας θέλει πράγματι το 2030 να ξεκινήσει η εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών, ενώ σε ότι αφορά το κόστος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη συνυπολογισμού του πληθωρισμού στις αμοιβές όλων των έργων ΑΠΕ και όχι μόνο των θαλάσσιων αιολικών. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την υιοθέτηση των κριτηρίων εκτός τιμής που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς ειδικά των θαλάσσιών αιολικων και τέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για την προοπτική δημιουργίας τέτοιων έργων και πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια.

Όπως είπε, στα μεγάλα έργα διασύνδεσης όπως ο Green Aegean η διασύνδεση με την Αίγυπτο, αλλά και με την Κύπρο μπορούν να «κουμπώσουν» μεγάλα θαλάσσια αιολικά πάρκα και αυτή η προοπτική δεν θα πρέπει να βρίσκεται εκτός κάδρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης